Från Kronoberg föreslås att tidningen Svensk Jakt Nyheter ska få en ny vår. Tidningen är saknad av många, enligt motionären.

Från Kronoberg föreslås att tidningen Svensk Jakt Nyheter ska få en ny vår. Tidningen är saknad av många, enligt motionären. Foto: Jan Henricson

Förslag om bättre rabatter till Jägareförbundets årsstämma

Premium

Flera motioner till Jägareförbundets årsstämma i Helsingborg tar sikte på medlemskapet. Bland annat föreslås att erbjudanden om rabatter till medlemmarna ska förbättras.

Med 159.000 medlemmar i ryggen bör utbudet av varor med rejäla rabatter vara större. Det skriver Roger Sandberg, Lindesberg, i en motion där han vill att Jägareförbundet ser över och breddar sitt rabattutbud med jaktrelaterad utrustning.

Motionären upplever att utbudet av utrustning som genom Jägareförbundet kan handlas till rabatterade priser har försämrats. Som exempel nämner han att rabatter på pejlar och på licenser till jaktkanaler har försvunnit.

Det ska löna sig även i plånboken att vara medlem i Jägareförbundet, skriver Roger Sandberg, och efterlyser rabatter på skor, jaktkläder, vapen och hundutrustning, med mera.

Med e-tidning

Styrelsen för Jägareförbundet Mittnorrland föreslår att Jägareförbundet inför ytterligare två medlemskategorier: fullbetalande medlem med Svensk Jakt som e-tidning, samt ungdomsmedlem med e-tidning.

Enligt förslagsställaren vill även medlemmar som bor i Sverige slippa tidningsutskick och endast ha tillgång till Svensk Jakt i digital form. Man bedömer att fler medlemmar som idag väljer medlemskap utan tidning, kan tänka sig att ha tidningen om de får den som e-tidning. Något som öppnar för ökade intäkter, enligt motionären.

Lägre kursavgifter

I en motion från Hudiksvall-Enångers jaktvårdskrets föreslås att kursavgifterna som Jägareförbundet tar ut för medlemmar ska sänkas, för att på det sättet öka medlemsnyttan.

 

I en motion föreslås att medlemmar ska få en lägre kostnad för utbildningar och kurser som arrangeras av Jägareförbundet. Här kursen Vård i det vilda. Foto: Jan Henricson

Jägarförbundets kurser har under lång tid bidragit till kompetenta jägare med ett högt etiskt tänkande. Bland annat därför är det i Sverige en mycket hög acceptans för jakten hos allmänheten, skriver motionären som ser en fara i att förbundets kurser kostar lika mycket för medlemmen som liknande kurser arrangerade av andra aktörer på utbildningsmarknaden.

Det, menar kretsen, riskerar att leda till färre medlemmar, när en del av medlemsnyttan försvinner. Man vill därför att förbundet subventionerar kurserna så att skillnaden motsvarar kostnaden av ett medlemskap, för att ”på så vis marknadsföra nyttan med medlemskapet”.

Fler med mejl

Jägareförbundet i Blekinge vill ha bättre kontakt med sina medlemmar. Ett sätt för det är mejladresser och mobilnummer, och man föreslår därför att Jägareförbundet inför krav på sådana kontaktuppgifter när nya medlemmar registreras (med undantag för de som har skyddad identitet).

För att få in gamla medlemmars adresser och telefonnummer föreslår man att en kampanj genomförs.

Det gamla argumentet mot en sådan ordning, att människor avstår från att vara medlemmar om de måste uppge kontaktuppgifter, har uppnått bäst före datum, skriver länsföreningen som ser risken för det som liten och vinsten för förbundet att ha dessa uppgifter som stor.

Central hantering

I Blekinge vill länsföreningens styrelse också se en annan ordning för redovisningen av inkomna och utbetalade medlemsavgifter. Medlemsavgiften tillhör länsföreningarna, som av dessa betalar 85 procent till förbundet.

Hanteringen av pengarna sker emellertid centralt och när länsföreningen får sina 15 procent betalas de ut i en klumpsumma, utan att föreningen får veta hur många medlemmar det gäller eller för vilken sorts medlemskap, skriver motionären.

 

Foto: Mostphotos

Man ser redovisningen som otillräcklig och vill därför ha nya rutiner där det framgår hur många medlemmar och vilka sorts medlemskap det handlar om. Redovisning ska göras i samband med utbetalningar, och ett årsbesked ska skickas vid varje bokföringsårs slut, föreslår Blekingejägarna.

Håller i pappret

Det har nu gått tio år sedan Svensk Jakt Nyheter kom ut med sista numret. I Tingsryds jaktvårdskrets saknar man tidningen så mycket att en motion om att återinföra den, kommer att behandlas på Jägareförbundets årsstämma.

Enligt motionären är det svårt att få in information på Svensk Jakts regionala sidor då redaktörerna ”håller hårt i pappret”. Även tjänstemännen har svårigheter med att få sina artiklar publicerade, heter det i motionen.

Digital information

Tingsrydskretsen har också funderingar kring digital informationsspridning som man ser som bra och viktig, men att det inte får gå så lång som att äldre och trogna medlemmar ser sig tvingade att söka sådan information. Risken är då att de väljer att inte längre vara medlemmar, resonerar kronobergarna.

 

Samtliga artiklar om Jägareförbundets årsstämma

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev