När Jägareförbundet håller sin årsstämma i Helsingborg ska ombuden säga sitt om över 30 motioner. Foto: Jan Henricson & Martin Källberg

Råbock och sälar bland motioner till Jägareförbundets årsstämma

Premium

När Svenska Jägareförbundets årsstämma genomförs i Helsingborg i mitten på juni har ombuden att ta ställning till 34 motioner. Dessa spänner över ett brett fält, från avskaffad vårjakt på råbock i Sydsverige till förbundets medlemsrabatter. Svensk Jakt berättar i ett antal artiklar om förslagen som är ställda av medlemmar, kretsar och länsföreningar.

Jägareförbundets arbete för att avskaffa vårjakten på råbock i södra Sverige får inte stanna av, utan i stället intensifieras. Det anser Martin Sahlberg, Högsby, som precis som Jägareförbundet Kronoberg skrivit motioner om vårbockjakten.

Ur ett förvaltningsperspektiv är vårbockjakten en katastrof i Sydsverige med tanke på de små markerna, och att utländska jägare arrenderar jaktmarker och köper korttidsjakter efter råbock, skriver Sahlberg i sin motion.

 

Från Sydsverige kommer motioner om att vårjakten på råbock i landsändan ska upphöra. Foto: Lars-Henrik Andersson

Han har förståelse för att rådjursstammen är för stor inom vissa områden, och att den behöver minska, men det lyckas man inte med genom utökad jakt på handjur.

Vill se verkstad

Jägareförbundet Kronoberg ansluter till Martin Sahlbergs resonemang. Man är i sin motion inte nöjd med hur förbundet centralt har agerat mot regeringen för att avskaffa vårbockjakten, och länsföreningen efterlyser nu en rejäl verkstad i stället för mer diskussion.

Kronobergarna skriver:

”Svenska Jägareförbundet och hela organisationen måste på allvar börja stå upp för det som är rätt och riktigt. I stället för att springa andras intressen till mötes och plocka lätta poäng för mer jakt. Grunden i jakten är viltvården, för att få en bra jakt och en hållbar beskattning av våra viltstammar krävs åtagande för viltet.”

Guide vid jakt

Birger Fransson, Mönsterås, föreslår i en motion att Jägareförbundet arbetar för ett guidetvång i samband med korttidsjakter. Som argument varför det behövs skriver motionären att försäljningen av sådan jakt till utländska jägare har ökat, och att man flera gånger har noterat att felbedömningar görs under bland annat åteljakt på vildsvin.

”Många av de som kommer till Sverige för att jaga har aldrig sett ett vildsvin och inte använt mörkersikten i sitt hemland och därför blir det lätt fel”, skriver Birger Fransson som fick sin motion godkänd av Jägareförbundet Kalmars länsstämma.

Risk för felskjutning

I ytterligare en motion fortsätter Birger Fransson på inslagen väg genom att föreslå att Jägareförbundet tar fram en utbildning i att hantera mörkersikten/termiska sikten.

Bakgrunden är de felbedömningar som gjorts, då det skjutits tamboskap i tron att det varit vildsvin som synts i siktet.

Därför vill motionären se en utbildning i teori och praktik där jägare lär sig att hantera sådana sikten. Utbildningen ska syfta till att höja säkerheten och etiken vid jakt med dessa hjälpmedel, och den kan gärna bedrivas i samarbete med LRF och Sveriges jordägareförbund.

Sälar mår dåligt

Joakim Norman och Olle Ohlsson, Hudiksvall-Enånger jaktvårdskrets, är djupt bekymrade över tillståndet i sälstammarna. Det storskaliga yrkesfisket har medfört att sälarnas kondition försämrats avsevärt, då deras huvudföda strömming försvinner.

 

Den dåliga konditionen hos sälarna oroar. Foto: Niklas Liljebäck

Samtidigt ser motionärerna med oro på att Naturhistoriska riksmuseet inte har de resurser som krävs för att övervaka sälpopulationerna i tillräcklig omfattning. Här bedömer man att jägarna kan göra en insats och föreslår att Jägareförbundet ska arbeta fram en modell där man kan erbjuda museet hjälp vid inventering av de svenska sälarterna.

Arbetet kan ske inom ramen för jakt- och viltvårdsuppdraget, där jägarna som deltar i inventeringarna också blir ekonomiskt kompenserade, föreslår motionärerna.

En jämställd jakt

Jägareförbundet arbetar på ett bra sätt för att ge särskilt unga och nya jägare möjlighet att jaga, men det finns utvecklingsmöjligheter. Det skriver Jörgen Linander, Gävleborg, i en motion där han särskilt pekar på problemen för jägare med funktionsvariationer.

 

Länsstyrelsernas regler för dispens för jägare som måste använda fyrhjuling behöver vara lika över hela landet, enligt en motion till årsstämman. Foto: Jan Henricson

Att länsstyrelserna gör olika bedömningar när det gäller att utfärda dispenser för jägare att använda fyrhjuling är ett bekymmer, skriver motionären som vill att Jägareförbundet arbetar för att det ska bli samma regler och förutsättningar i hela landet. För ett mer jämställt samhälle, skriver motionären.

Han vill också att förbundet skapar ett nätverk liknande JAQT, för att knyta samman jägare med funktionsvariationer och jaktintresse. Att förbundet överväger att anställa en ambassadör i dessa frågor är ytterligare ett förslag.

Ett nytt ord

Ordet ”skyddsjakt” riskerar att leda fel, och få den oinsatte att tro att metoder som får användas då även brukas vid vanlig jakt. Det skriver Lennart Stenberg i en motion där han föreslår att Jägareförbundet arbetar för att utmönstra ordet skyddsjakt till förmån för ett annat ord som bättre beskriver att det rör sig om avlivning av olika orsaker.

Exempel på skyddsjaktmetoder som används, och som därför av allmänheten kan missuppfattas till att gälla all jakt, är när bil, skoter eller helikopter används. Eller för den delen jakt inom tätbyggt område.

 

Samtliga artiklar om Jägareförbundets årsstämma

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev