Premiär för film om vargens återkomst
PremiumUnder många år var vargen borta från Sveriges skogar, för att sedan mirakulöst återkomma. Historien om Naturskyddsföreningens “Projekt Varg”, och hur det gick till när vargen kom tillbaka till Sverige visas nu i en ny dokumentärfilm.
Sveriges sista varg sköts på 1960-talet men redan 1971 startade Naturskyddsföreningen “Projekt Varg” för att få tillbaka den svenska vargstammen. Teamet som gjort filmen har under många år läst, filmat, letat och samlat information om hur det gick till när vargen kom tillbaka till Mellansverige, efter att har varit borta från området i nästan hundra år.
Spännande detektivarbete
Bakom filmen står bland annat journalisten – och Svensk Jakt-frilansmedarbetaren – Leif Andersson, samt Ulla-Carin Grafström och Göran Eriksson. Filmen är enbart baserad på uppgifter som går att hitta i dokument och handlingar från 1970- och 80-talet, men det har inte alltid varit lätt.
– Vissa handlingar har till exempel varit försvunna. Det sprids också så mycket falsk information om vargen både av de som hatar och de som älskar den, så det har varit ett klurigt men spännande detektivarbete, säger Leif Andersson.
Filmens handling
I filmen blir det flera intervjuer med de som var med under 70- och 80-talet. Tittaren får bland annat veta vilka professorer, jurister och tjänstemän inom Naturvårdsverket som var knutna till ”Projekt Varg”. Vi får även se vilka av de svenska djurparkerna som födde upp vargar för utsättning i det vilda och hur ”Projekt Vargs” detaljerade tidsplan för vargutsättning skulle se ut och var den skulle ske.
Vill bringa ordning i debatten
Filmen är en dokumentär och har premiär 25 april på kulturhuset Sjöängen i Askersund.
– Vi vill med filmen försöka bringa någon slags ordning i den förvirrade debatten kring vargens återkomst, säger Leif Andersson.
– Det känns viktigt och bra att ha gjort den här filmen, och försöka reda ut varför vargen dök upp precis när det gjorde det och där den gjorde det, säger Ulla-Carin Grafstöm.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.