Skogsupplevelser och älgjakt för alla

Den gångna helgen bjöd Stenhällans jaktlag och Frösunda för tredje året i rad in till jakt anpassad för personer med funktionsnedsättningar. Och för första gången fick man fälla älg!

 

Arrangemanget, som nu alltså hölls för tredje året i följd, belönades förra året med Strömsunds kommuns tillgänglighetspris. Och årets aktivitet väckte många minnen hos de tidigare jägarna.

Per-Otto Salomonsson, Strömsund, satt på älgpass tillsammans med Daniel Jönsson, som jobbar på Frösunda och är en av initiativtagarna till arrangemanget. Per-Otto har tidigare varit en aktiv jägare och jaktledare, men efter att ha drabbats av fyra stroke är han sedan 13 år tillbaka halvsidesförlamad.

Jag hade inte varit jagat sedan jag fick min stroke. Därför känns det här helt fantastiskt, säger Per-Otto Salomonsson.

Att dessutom Mikael Lundin från Jägareförbundet sköt en älg gjorde intrycket ännu större. Men det är inte det enda. Att bara få sitta vid lägerelden, som vi gjort på kvällarna, har varit minst lika bra. Det är något jag verkligen har längtat efter.

 

Ett steg längre för varje år


Peter Nordling, Göteborg,
uppskattade fisket.
Foto: Privat

Det kändes jättebra att kunna anordna denna helg för tredje gången. Förra året hade man önskat att ta sig upp i jakttornet vilket vi fixade. Nytt för i år var att vi byggde en fiskeramp liksom väg ner till sjön så att deltagarna skulle kunna fiska. Det blev mycket poppis och vi fick också en hel del fisk, berättar Daniel Jönsson från arrangerande Frösunda.

Peter Nordling från Göteborg var en av dem som deltog under skogshelgen. Han har autism och skulle inte kunna medverka vid ett sådant här tillfälle utan stöd. På frågan vad det bästa med helgen svarade han:

Utan tvekan var det häftigaste att ta ut älgen vi sköt ur skogen. Men fisket och det trevliga umgänget var inte långt efter.

 


En väg ner till sjön och en fiskeramp anlades så att
deltagarna skulle kunna fiska. Foto: Privat

Så började det

Det var efter ett samtal med en av Frösundas kunder som jaktintresserade Daniel Jönsson förra året tog initiativet till samarbete med Svenska Jägareförbundet, SCA, Permobil och Stenhällans jaktlag. Detta för att anpassa jaktmarken med tillhörande jaktkoja för att ta emot rullstolar.

Lasse Jansson, som jagat på markerna i 45 år och som sedan 15 år är jaktledare, var redan från början positiv till idén:

Det känns roligt att vara med och göra detta möjligt. Vi i jaktlaget vill naturligtvis öka intresset för jakt och natur och då är det viktigt att alla kan vara delaktiga. Vi hade mycket trevligt tillsammans förra gången och även årets upplaga blev riktigt lyckad.

 

Främja aktivt liv

Vi vet att personer med fysiska funktionsnedsättningar har begränsade möjligheter att komma ut i skogen och jaga och fiska. Genom anpassningen av skog och mark har vi velat ändra på det. Det här är ett steg för oss i arbetet att främja ett aktivt liv för alla, säger Daniel Jönsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev