Jägareförbundet: ”Obegripligt att vargförvaltningen får skötas så här”
Vargstammen växer och är nu uppe på rekordnivåer. Den visar den pågående inventeringen. Jägareförbundet är mycket kritiskt.
– Vi får ännu fler vargar nästa år, trots att en majoritet i riksdagen vill något annat. Det är obegripligt att vargförvaltningen får skötas så här, säger Mikael Samuelsson, ordförande i rovdjursrådet.
Inför årets licensjakt begärde Jägareförbundet att minst 100 vargar skulle skjutas. Detta för att stoppa tillväxten i vargstammen.
– Enligt de beräkningar som fanns från forskarna hade en tilldelning på 100 djur troligen medfört att stammen hade landat på 350 djur, säger Mikael Samuelsson till Jägareförbundets hemsida.
Länsstyrelserna tilldelade 33 vargar, varav 28 fälldes.
Rekordstor stam
Varginventeringen pågår under hela mars månad men redan nu går det att slå fast att den svenska vargstammen har vuxit rejält det senaste året, från de 395 som hittades vid förra vinterns inventering till 430 vargar som hittills säkrats vid den pågående inventeringen.
Faktum är att vargstammen i Sverige inte tidigare varit så stor i modern tid som den är just nu. Detta trots att gällande riksdagsbeslut säger att det räcker med 170–270 vargar samt att koncentrationerna i stammen ska minska.
– Inga av dessa saker kommer att realiseras om myndigheterna inte ens försöker att nå målsättningarna med politiken. Det är faktiskt obegripligt att stammen får växa när målet är det motsatta, säger Mikael Samuelsson.
”Vi vill ha besked”
Han lovar att Jägareförbundet kommer att fortsätta driva vargfråga mot politikerna.
– Politikerna måste kliva fram och peka ut hur vi ska ha det. Vi vill ha besked. De behöver även stå upp mot EU för att vi ska få förvalta vargen utifrån våra förhållanden. Därtill måste de kräva att vargen listas om. Den kan inte vara strikt skyddad när stammen uppnått referensvärdet med råge och problemen ökar, säger Mikael Samuelsson till förbundets hemsida.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.