Björnar gräver ofta ett vinteride i gamla myrstackar eller i torra tallåsar. Jord och grenar på marken och barkade träd är tydliga tecken på att det kan finnas en sovande björn i närheten. Foto: Per Andersson

Snart vaknar björnen – tydliga tecken i naturen kan rädda liv

Vårskaren lockar många ut på skidor i naturen. Med de allt större björnstammarna ökar också risken för att råka stöta på en björn i sitt ide under skidturen eller arbetet.

Råkar man stöta på en björn i sitt vinteridé kan det gå riktigt illa. I takt med de mildare vintrarna med tidig snösmältning ökar också risken för dem som arbetar med röjning i skogen. Det har hänt svåra olyckor med skogsarbetare som röjt i täta planteringar under tidig vår.

Även skidåkare har råkat illa ut de senaste åren, när de ofrivilligt stört en björn som legat i idet. Man ska vara uppmärksam på de tecknen som visar att här kan det finnas en björn.

 

Det gäller att läsa naturen. Barkade träd och avbrutna grenar betyder varning för björn. Foto: Per Andersson

Läs av naturen

Hur ser man då att det kan vara en björn i sitt ide i närheten av där man är?

Ett tydligt tecken  är att granar är trävita och att grenarna är borta. Man ser tydligt att de grenstumpar som är kvar har ett fransigt utseende. Granbarken är ofta bortriven även på flera träd runtomkring inom ett begränsat område.

Gör björnen ett korgide, vilket ofta stora hanbjörnar gör, så går det åt stora mängder granris för att fläta till ett sådant ide. En sådan björn är under vårvintern ofta vaken och ligger i sitt ide och väntar på bättre snöförhållanden.

Att plumsa i djup snö är inget en stor björn gillar.

 

Här är det läge att backa undan och lämna området försiktigt. En björn ligger förmodligen i ett ide i närheten, och nyvakna björnar kan vara aggressiva. Foto: Per Andersson

Sover gott

Alla björnar bäddar i sina iden, både i klippiden och iden i jord samt i stora myrstackar.

Ser man att det är grus och jord samt att buskar och granar är avbitna, då bör man dra sig bort från det området med det snaraste.

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev