Jägareförbundets personal lämnar Skedhult. Ett besked som har fått många att reagera. Foto: Jan Henricson

Efter kritiken – därför flyttar Jägareförbundet från Skedhult

Premium

Svenska Jägareförbundets beslut om att flytta personalen från Skedhult till förmån för ett nytt kontor i Hulukvarn i Jönköping har fått många att reagera. Ytterst handlar det enligt ansvariga i Jägareförbundet om att skapa bättre arbetsförhållanden för anställd personal.

Mariana Skoglund.

Flytten från Skedhult har fått många att lyfta på ögonbrynen. Debatten i flera inlägg på Svenskjakt.se har visat på engagemang, men också bestörtning, ilska och tvivel över Jägareförbundets beslut.

Ansvarigas kontakter med länsförening, krets och medlemmar i Jägareförbundet Jönköpings län har beskrivits som begränsad med stora brister.

Uppgifter som Mariana Skoglund, regionchef i Jägareförbundet Region Syd, tillbakavisar.

– Det finns ingen annan anledning än att arbetsmiljön för personalen måste förbättras. Efter beslut om att säga upp hyresavtalet har vi har haft en tät dialog med länsordförande och därigenom länsföreningen, säger Mariana Skoglund.

 

Tidigt ute

Jägareförbundets beslut att flytta personalen från Skedhult meddelades styrelsen i Jägareförbundet Jönköpings län redan i månadsskiftet augusti-september 2021. Enligt Mariana Skoglund har hon och tillförordnad generalsekreterare Åke Granström därefter haft återkommande kontakt med länsföreningen, och även varit på plats för att informera om beslutet.

Svenska Jägareförbundet har hyrt kontorsutrymme för personal vid Svenska Jägareförbundet på Skedhult. Hyreskontraktet omfattas av ett års uppsägningstid, och för att länsföreningen ska få en möjlighet att se över ekonomi och verksamhet när största hyresgästen lämnar, ville Svenska Jägareförbundet så tidigt som möjligt under 2021 meddela uppsägningen av hyreskontraktet.

– Det viktiga för oss har varit personalens arbetsmiljö. Som det är nu innebär kontoret bland annat en hel del ensamarbete, det blir en mörk och otrygg situation på Skedhult och vi har också, periodvis, möss som tar sig in i byggnaden. Åtgärder som krävs för att säkerställa en lagenlig arbetsmiljö på Skedhult är mycket omfattande, säger Mariana Skoglund.

 

Värdefull anläggning

Skedhult berömmer hon som en jättefin plats med en fantastisk herrgårdsbyggnad och jaktmarker i anslutning till anläggningen. I nuläget har hon uppfattat att länsföreningens ambition är att ha kvar anläggningen i egen regi, med eventuellt nya aktörer som hyresgäster.

– Vi ska självklart fortsätta att stötta arbetet på Skedhult och tillsammans med förtroendevalda skapa aktiviteter för medlemmar. Jag förstår att många är upprörda, många har historiskt sett lagt mycket tid på Skedhult, och det ska de fortsätta med. Vi har många goda exempel på hur länsföreningar inom regionen driver kursgårdar utan att personal är placerad på anläggningen. Är det länsföreningens ambitionen  att behålla Skedhult kommer vi att förlägga verksamhet där, säger Mariana Skoglund.

 

Arbetsmiljö

Flytten till Hulukvarn i Jönköping ser hon som ett sätt att lättare rekrytera personal. Kontoret hamnar också närmare myndigheter i Jönköping och samlokaliseras med Sydved, som kommer att dela vissa mötesytor med Jägareförbundet. På det sättet får anställda i Jägareförbundet en bättre arbetsmiljö.

– Det har riktats kritik mot att vi förlägger vårt kontor där Jaktia finns, men vi måste också komma ihåg att hela anläggningen lockar många av våra medlemmar och andra jägare, säger Mariana Skoglund.

Hyreskontraktet på Skedhult löper under hela 2022, men Mariana Skoglund räknar med att kontoret och personalen flyttas till Hulukvarn efter sommaren.

– Vi kan helt enkelt inte ha en arbetssituation där vi riskerar att anställda blir sjuka eller känner sig otrygga, säger Mariana Skoglund.

 

Gilla läget

Gunnar Lindblad.

Gunnar Lindblad, ordförande i Jägareförbundet Jönköpings län, tycker att det är sorgligt att förbundet lämnar Skedhult, men ser samtidigt möjligheter att behålla herrgården och jaktmarkerna.

– Vi kan inte bara lägga oss ner och dö. Vi har ekonomi för att klara av ett eller två år, och vi har andra hyresgäster som blir kvar. Nu handlar det om att hyra ut de tomma rummen, men framför allt att kretsarna förlägger mer verksamhet till Skedhult, säger Gunnar Lindblad.

 

• Betyder det något att länsföreningen och förbundets anställda i fortsättningen sitter på olika ställen?

– Om vi ska vara ärliga så har det inte suttit någon på Skedhult på två år, och när jag kallar till möten kommer jag fortsätta att kalla till Skedhult. Vi ska inte älta det här längre.

Gunnar Lindblad betonar att han fått löften från förbundet att kurser och annan verksamhet kommer att förläggas till Skedhult, för att stötta föreningen i ambitionen att behålla arrendet.

– Det kan bli riktigt bra, vi får helt enkelt se framåt, säger Gunnar Lindblad.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev