Här vargdödades jämthunden. Karta: Eniro & Foto: Mostphotos

Jämthund skällde ståndskall – dödades av vargar

Premium

Jämthunden hade jagat älg i flera timmar när den angreps och dödades av vargar. Spår i snön visar att vargarna förföljt hund och älg i minst 600 meter innan de gick till attack.

Det var på lördagen som det jagades älg i närheten av byn Gåda i den nordvästra delen av Ljusdals kommun i Hälsingland. Den sexåriga jämthunden hade arbetat med älg under en stor del av dagen och jakten gick mellan flera områden.

 

Skulle avsluta för dagen

Sent på eftermiddagen skällde hunden ståndskall på en grannmark. Hunden ägare skulle därför gå in på ståndskallet och försöka kalla in sin hund och avsluta jaktdagen.

– När han gick in mot hunden såg han på pejlen att hunden skällde ungefär 60 skall i minuten, berättar Hans Nordin, naturbevakare för länsstyrelsen i Gävleborgs län.

 

Möttes av en varg

Men när jägaren kom nära sin hund var allt tyst och pejlen visade att hunden var stilla. Han förstod att något inte stod rätt till.

– Då sprang hundägaren mot platsen och möttes där av en varg som sprang iväg 30 meter från honom, berättar Hans Nordin.

Jämthunden låg död på platsen. Minst två vargar hade slitit hunden i delar och dessutom börjat äta på den.

 

Sex vargar ska skjutas

Det är spårsnö i området och man har konstaterat att vargarna förföljt hund och älg en sträcka innan de gick till attack.

– De hade sprungit efter hund och älg i minst 600 till 700 meter. Det finns också revirmarkeringar efter åtminstone den ena vargen så vi vet att minst ett föräldradjur var med, säger Hans Nordin.

Platsen för angreppet ligger inom reviret Prästskogen. Där får licensjakt på vargarna bedrivas efter kommande årsskifte och enligt länsstyrelsens beslut får sex vargar skjutas i reviret.

– Jag har tagit spillning från varg vid angreppsplatsen som nu ska dna-analyseras, säger Hans Nordin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev