Lantbrukare på Värmlandsnäs i Värmland krävde utrotning av alla vildsvin i Sverige. LRF-stämman landade i en nollvision för skador. Foto: Ingemar Pettersson

LRF kräver nollvision för skador och smitta orsakade av vildsvin

Under LRF:s förbundsstämma som avslutades på torsdagen behandlades en motion med krav på utrotning av vildsvin i Sverige. Efter lång debatt landade stämman i att istället kräva nollvision för de skador vildsvinen orsakar lantbruket.

Det är NWT som skriver om stämmans beslut, som föranleddes av en motion från en LRF-avdelning på Värmlandsnäs söder om Säffle. Vildsvinen har etablerat sig i området, och det finns en stor oro för de smittorisker och skador som vildsvin kan orsaka.

 

Stöd för utrotning

Lokalavdelningens motion fick först stöd av LRF Värmland, men förbundsstyrelsens förslag var att motionen skulle avslås, med motiveringen att det skulle äventyra LRF:s långsiktiga arbete i frågan.

Kravet på utrotning sågs som orealistiskt, icke konstruktivt och utan stöd av samhället i övrigt.

Efter debatt ändrade Christian Hidén, en av inititativtagarna till motionen, formuleringen till en nollvision istället för utrotning.

 

Nollvision

– Jag vet att ska man nå framgång måste man ha nyanserade krav. Nollvision är ett begrepp vi har använt i Sverige de senaste tiotal åren där alla vet vad det betyder. Jag tolkar nollvision som att man tar kloka beslut som går i en viss riktning. Allt man gör och allt man säger ska gå åt rätt håll, säger Christian Hidén i en kommentar till tidningen.

Förslaget om nollvision mot skador och smittor från vildsvin vann gehör på stämman, och är nu LRF:s linje i frågan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev