Renarna ska enligt länsstyrelsens nya beslut redan vara flyttade från ön. Foto: Lars-Henrik Andersson

Sameby riskerar tusentals kronor i vite – renar störde älgjakten

Premium

En sameby har haft renar på en skärgårdsö under tider på året då renar inte får vistas där.
Jägare har klagat över att renarna stör älgjakten och fick rätt i kammarrätten. Nu har länsstyrelsen beslutat att renarna redan ska ha flyttats annars utdöms ett vite på 50.000 kronor. Samebyn vill nu bygga timmerstaket runt hela ön.

Svensk Jakt har tidigare rapporterat om jägarna  på Stor-Furuön i Luleå skärgård som under flera års tid klagat hos länsstyrelsen att en sameby inte flyttar undan renarna från vinterbetet i skärgården under tiden maj till september. Att renar ändå vistas på ön under i stort sett hela året har bidragit till att älgarna undvikit ön och när jaktsäsongen 2020 avslutades hade jaktlaget inte lyckats skjuta någon älg på Stor-Furuön.

 

Fick rätt

Jägarna gick till domstol och fick rätt i kammarrätten som konstaterade att en jakträttshavare har ett intresse av att vårda sina jaktmarker och få till stånd en god tillgång på vilt. ”Att renar uppehåller sig i ett område under tid när renskötsel inte får bedrivas där kan därför medföra skada eller olägenhet av någon betydelse även innan jaktsäsongen startar, trots att omfattningen av skadan visar sig först när jakten startar.”

Skogssamebyn det handlar om har för länsstyrelsen berättat att de har varit ut till Stor Furuön i somras men att de inte såg några spår av ren på ön. Men de kunde heller inte garantera att det inte fanns någon strören kvar.

 

Bygga timmerhage

Under vintern har några renar som själva gått ut i skärgården samlats ihop och flyttats. Samebyn har också uppgett att de inte har kört ner renar på bete nedanför E4:an föregående vinter. Samebyn menar att eftersom det verkar vara ett återkommande problem med att renar kommer ner till skärgården har samebyn bett länsstyrelsen hänvisa plats för renhage och styrarmar för att kunna samla ihop renar som stör. Samebyn har också funderingar på att bygga en timmerhage runt hela ön för att lättare kunna hålla renar borta från ön under de tider renar inte får vara där.

Länsstyrelsen uppmanade samebyn att senast den 21 augusti 2021 flytta renarna från Stor Furuön. ”Detta har inte skett och enligt jaktlagets uppgifter finns det fortfarande renar kvar på ön. Förutsättningar för att vid vite förelägga samebyn att föra bort renarna med stöd av paragraf 71 i rennäringslagen föreligger därmed.”

 

Ska redan ha flyttats

Renarna ska enligt länsstyrelsens nya beslut vara flyttade från ön senast den 5 september, alltså dagen innan den här artikeln skrivs, och samebyn ska inkomma med dokumentation till länsstyrelsen som visar att flytt har genomförts. Om inte samebyn redan flyttat renarna kommer de få betala ett vite på 50.000 kronor, enligt länsstyrelsens beslut.

 

”Det är ju fullständigt oseriöst. Hur  ska vi kunna komma överens med den attityden hos samebyn.”
– Lars Brindt

 

– Det finns kvar ren på ön, det finns färska spår där nu, säger Lars Brindt, en av jägarna på Stor Furuön.

Han tycker det är helt absurt att samebyn ska ta timmer från ön för att bygga timmerhage runt hela ön.

– Det är ju fullständigt oseriöst. Hur  ska vi kunna komma överens med den attityden hos samebyn, säger Lars Brindt.

 

Brott mot rennäringslagen

Han fortsätter:

– Samebyns begäran om en renhage på ön är minst sagt märklig och visar bara att samebyn är helt ointresserad av ett gott förhållande med oss markägare. En renhage med fångstarmar och ett staket runt hela ön av timmer från vår skog skulle dessutom vara ett direkt brott mot ett antal lagar bland annat rennäringslagen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev