Poliskontroller kostar skjutbanor skjortan
PremiumPå många håll i landet har polisens alltmer nitiska kontroll av skjutbanor skapat problem. Bland annat för Fagersta jaktskytteklubb, som i våras fick sina viltmålsbanor underkända.
– Frågan var om vi skulle ”sätta plåster på såret” eller göra något rejält. Det blev rejält, säger Stig Olov Jansson, ordförande i Fagersta jaktskytteklubb.
Klubben fick båda sina viltmålsbanor underkända vid en kontroll i maj. Det polisen slog ner på var att vinkeln från skjutplatsen till toppen på skyddsvallen understeg 22 grader.
Genom att bygga en ny vall framför den befintliga skulle vinkeln till toppen på vallen komma inom det godkända gradantalet och det bestämde sig klubben för att göra.
Inhyrda lastbilar
Med hjälp av sponsring drog man i gång i slutet av juli. Tre lastbilar var inhyrda som körde i skytteltrafik med massor till banans parkeringsplats.
Där stod en grävmaskin klar att lasta massorna på en dumper som körde vidare till den blivande vallen.
En bandgrävare tog sedan vid och formade massorna till den nya vallen, som byggdes mellan älgbanans räls och den gamla vallen.
Godkända igen
– Ungefär 500 ton massor kördes hit och blev till nya vallar både på 80-metersbanan och 50-metersbanan, säger Stig Olov Jansson.
Trots sponsring från flera håll har klubben själv fått lägga ut cirka 100.000 kronor på ombyggnaden.
Ytan på den nya vallen är nu täckt av träspån och under det ligger ett lager med grus.
Den 2 augusti godkände polisen båda banorna efter att klubben skickat in bilder på ombyggnaden och nu är både 80-meters och 50-metersbanorna åter godkända.
Fler har problem
Men det är inte bara i Fagersta som polisens kontrollanter har slagit ner på befintliga skjutbanor.
– Sedan i vintras har folk hört av sig från ett 50-tal skjutbanor runt om i landet, säger Lars Björk, jaktskytteansvarig på Svenska Jägareförbundet. Han fortsätter:
– Mest problem har det varit i Dalarna, men jag har fått många telefonsamtal även från Västmanland, Örebro, Västerbotten och Norrbotten.
Från södra Sverige eller Jämtland har han inte hört någonting.
– Det verkar som om inspektörerna i vissa distrikt är otroligt nitiska, säger Lars Björk.
”Egna tolkningar”
Vad är det då som polisen numera slår ner på vid besiktningen som ska ske var femte år?
Det kan gälla 22 graders vinkel som i fallet i Fagersta. Det kan också gälla materialet i kulfångsväggen, alltså den vägg som älgfiguren far in bakom.
Polisen har också hävdat att trävirke på 25 millimeter i exempelvis ramar till tavlor kan ge rikoschetter, något som Lars Björk ställer sig undrande till.
– Polisen ska använda sig av regelverket i Säk B 2015, men många gånger följer man inte regelverket utan hittar på egna tolkningar, säger han.
Leif Andersson
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.