Förvaltningsnivån på björn sänks till 30 föryngringar i Gävleborg. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Jägarintresset vann – förvaltningsmål för björn sänks

Förslaget om sänkt förvaltningsmål för björn har röstats igenom av viltförvaltningsdelegationen, rapporterar Jägareförbundet Gävleborg på sin hemsida.

Länsstyrelsen i Gävleborg hade lagt ett förslag om en förvaltningsnivå på oförändrade 36 föryngringar, vilket motsvarar cirka 360 björnar. Naturvårdsintressets förslag var 40 föryngringar, motsvarande cirka 400 björnar.

Jakt- och viltvårdsintresset, som företräds av Johan Lundberg, Jägareförbundet Gävleborg, hade tillsammans med skogsbrukets, jordbrukets och fäbodbrukets representanter lämnat ett förslag om en sänkning av förvaltningsmålet till 30 föryngringar, motsvarande cirka 300 björnar.

Miniminivån i länet är 25 föryngringar, omkring 250 björnar.

 

Björntätt

I några av älgförvaltningsområdena i de mest björntäta delarna av Gävleborgs län, är björnens predation på älg nästan lika stor som vargens, trots att dessa områden är täckta av vargrevir.

Det har funnits en uttalad ambition om en expansion av björnen i länet, samtidigt som tätheterna i de björntäta områdena ska minska. Trots ökad tilldelning upplevs tätheterna som för stora.

Då återstår att sänka förvaltningsmålet, vilket också blev beslutet efter omröstning i viltförvaltningsdelegationen, som vanns av jägarintresset.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev