Foto: Johan Bjurer / Mostphotos

Beviljar skyddsjakt på 900 skarvar

900 skarvar få skjutas på skyddsjakt i Söderhamns skärgård, detta efter beslut av länsstyrelsen. Förra året fick 1.300 skarvar fällas i samma område.

Det är Söderhamn-Norrala viltvårdsområde som ansökt om skyddsjakt på skarv längs Söderhamns kommuns kuststräcka. I ansökan beskrivs att det stora antalet skarv som häckar i kommunen utgör ett omfattande hot och negativ påverkan mot fiskebeståndet i området. Det utgår från den inventering som gjordes 2020 där man fann cirka 11.000 skarvar i Söderhamns skärgård.

 

Viktiga områden

Flera havsvikar och större vattendrag längst Söderhamns kust är viktiga lek-och rekryteringsområden för olika fiskarter. I området har det investerats medel både på kommunal, statlig och EU-nivå för att gynna fiskpopulationerna i form av bland annat restaureringsarbeten.

Forskare: ”Varje skjuten skarv är värd 2.500 kronor”

Söderhamns kommun, Norrala Östra viltvårdsområde, Skärså fiskarförening, Ljusne sportfiskeklubb samt Stora Enso Skog har också gett sitt medgivande till ansökan och avser att delta i jakten inom respektive ansvarsområde.

Beslut om skyddsjakt på 1.000 skarvar

Länsstyrelsen i Gävleborgs län anser att en skyddsjakt efter 900 individer i Söderhamns skärgård inte försvårar populationens gynnsamma bevarandestatus på lokal, regional eller nationell nivå. Länsstyrelsen beviljar därför skyddsjakt efter skarv för att förhindra allvarlig skada på de känsliga fiskpopulationerna.

Skyddsjakten har redan inletts och den pågår till och med den 1 november.

 

1.300 skarvar

Förra året beviljade länsstyrelsen skyddsjakt på 1.000 skarvar i området. När tilldelningen fylldes beviljades skyddsjakt på ytterligare 300 skarvar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev