Sändarförsedd varghane. Arkivfoto: Olle Olsson

Varghane sköts på skyddsjakt

Skyddsjakten på varg i Norrsjöreviret har avslutats. Detta efter att den sändarförsedda alfahanen sköts på tisdagen.

Det var i slutet av november förra året som skyddsjakt beviljades i Norrsjöreviret. Den sändarförsedda hanen i reviret hade då på ett års tid varit med och dödat tre hundar samt attackerat en fjärde.

Men skyddsjakten har dragit ut på tiden på grund av svåra väderförhållanden och besluten har vid ett flertal tillfällen såväl överklagats av vargorganisationer som godkänts av domstol.

– Först hade vi barmark. Sedan blev det snö och skare som gjorde att jägarna inte ville släppa några hundar på grund av risk för skador på såväl varg som sina egna hundar, säger Per Ahlqvist vid länsstyrelsen i Örebro län.

Två vargar får skyddsjagas i tre län

Men på tisdagen hade det kommit så pass mycket nysnö att det gick spåra och att bedriva jakt med hund. Jakten försvårades dock av att endast den sändarförsedda hanen fick fällas. Och det är många gånger svårt att se sändarhalsbandet som sitter runt vargens hals.

– Det var tre vargar i såten. Till sist fick en jägare rätt varg på 20 meter och kunde skjuta den. Det var en mycket bra genomförd skyddsjakt, konstaterar Per Ahlqvist.

Den fällda varghanen vägde 47 kilo. Den sköts öster om Hällefors.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev