Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Två vargar får skyddsjagas i tre län

Två vargar i i Norrsjöreviret får skjutas på skyddsjakt. Detta efter beslut av länsstyrelserna i Värmland, Örebro och Dalarnas län.

Fyra jakthundar har blivit attackerade av varg i de norra delarna av Hällefors kommun det senaste året. Den 18 november ansökte därför Hällefors jaktskytteklubb och Hällefors jaktvårdskrets om skyddsjakt på vargreviret Norrsjön i de delar som berör Värmlands län. Reviret delas med Örebro län och Dalarnas län, och ansökan om skyddsjakt har lämnats in till alla de tre berörda länen.

 

Gps-halsband

I det område ansökan om skyddsjakten får bedriva inom har varg dödat hundar vid tre tillfällen under 2020. Länsstyrelsen i Örebro län uppger att dna-analys av insamlad spillning vid platsen för det första angreppet visade den revirmarkerande hanen i Norrsjöreviret.

Studie: Så många klövvilt dödades av en varg på sex veckor

Hanvargen har gps-halsband, och via hans gps-positioner vid närmaste tidpunkter för de tre angreppen kan man se att hanen vid samtliga tillfällen befunnit sig i närområdet.
Länsstyrelserna bedömer därför att det revirmarkerande paret med stor sannolikhet är de skadegörande individerna.

 

Samlad bedömning

Länsstyrelserna bedömer att det finns en förhöjd risk för allvarlig skada i området. Detta påverkar möjligheterna att bedriva jakt med löshund effektivt i området, och därmed uppnå målsättningarna i bland annat älgförvaltningen.

”För att få förtroende och acceptans för vargförvaltningen är det viktigt att åtgärder kan vidtas när problem har uppstått. I det aktuella fallet saknas andra lämpliga lösningar och skyddsjakt på ett skadegörande par bedöms inte försvåra upprätthållande av en gynnsam bevarandestatus hos artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde. Länsstyrelsen beslutar därför att bevilja skyddsjakt på två vargar”, står det i beslutet.

 

Skyddsjakten får bedrivas inom det rödmarkerade området. Karta: Länsstyrelsen

Skyddsjakten får bedrivas inom ett begränsat område som delas av tre län. Skyddsjakten ska, enligt beslutet, inriktas på att fälla det revirmarkerande paret.

Länsstyrelsen i Örebro samordnar skyddsjakten för hela jaktområdet och utser jaktledare. Jaktledaren utser efter samråd med länsstyrelsen de personer som får jaga vargarna.
Skyddsjakt är tillåtet till och med den 14 december, men jakttiden kan vid behov komma att förlängas.

Gps-sändaren får inte användas

Varghanens sändare med gps-positioner får inte användas vid skyddsjakten.

– Länsstyrelsen har frågat vargforskarna om att få använda vargens sändare, men de har i sin tur fått nej. Det är djurförsökslagen och den djurförsöksetiska nämnden som säger nej till att sändaren ska få användas i syfte att avliva vargen i förvaltningssyfte. Det är synd eftersom sändaren hade underlättat skyddsjakten samt att säkerställa att rätt varg skjuts, säger Per Ahlqvist vid länsstyrelsen i Örebro län.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev