”Terjegate” som dokumentärfilm – Svensk Jakt satte bollen i rullning
Den kom att kallas ”Terjegate”, historien om att den beundrade och hyllade naturfotografen Terje Hellesø hade manipulerat bilder i åratal. Nätforumet Flashback gjorde avslöjandet, men det var Svensk Jakts sydsvenska redaktör Jan Henricson och Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen som satte bollen i rullning.
Historien om att Terje Hellesø hade manipulerat bilder på bland annat lodjur och mårdhund slutar aldrig att fascinera. Allt sedan avslöjandet i september 2011 har otaliga artiklar och intervjuer publicerats i många olika forum och nu är det dags för dokumentären Terje – fotografen, lögnen och sanningen som visas på SVT på tisdag.
Upprinnelsen till hela avslöjandet var en stort uppslagen artikel i Jönköpings-Posten den 18 augusti 2011. Där berättade man om att länsstyrelsen såg positivt på lodjursförökningen i länet, i trakterna av Mullsjö. Det var minst sex vuxna lodjur och två ungar. Allt dokumenterat av den kände naturfotografen Terje Hellesø. I artikeln beskrev han sina nära möten med lodjuren.
I artikeln publicerades också en bild på en mårdhund, som fotografen dokumenterat. Något som länsstyrelsen inte ställde sig lika positiv till.
Jan Henricson är sydsvensk redaktör för Svenska Jägareförbundets tidning Svensk Jakt. Redaktionen ligger i småländska Eksjö.
– Det var så otroligt mycket konstigt i den där artikeln. Det gällde både hans beskrivningar om lodjursmötena och bilderna, men också när det gällde mårdhunden. Jag blev misstänksam direkt.
Andades skepsis
Redan dagen efter, den 19 augusti, publicerades en artikel på Svensk Jakts hemsida med rubriken ”Mårdhund i Jönköpings län?”.
Artikeln andades skepsis, men om det fanns mårdhund i Mullsjö så var det en stor nyhet. Länsstyrelsen trodde på uppgifterna om både lodjur och mårdhund, tack vare bildbevisen, och Mårdhundsprojektet hade kallats in för att sätta upp kameror och försöka fånga in mårdhunden.
– Det verkar osannolikt, eftersom den säkraste sydligaste observationen är Örnsköldsvik. Men nu finns det en bild, och nu får vi försöka ta reda på om det här stämmer, kommenterade jaktvårdskonsulent Tomas Granberg uppgifterna om mårdhund i artikeln.
Artikeln på Svensk Jakts hemsida gav dock inget större eko. Jan Henricson kunde dock inte sluta fundera på Terje Hellesø och alla dessa lodjur. Han gick in på Terje Hellesøs blogg och läste om alla hans möten med lodjur och blev helt övertygad om att allt var bara en bluff.
– Men jag funderade faktiskt på att strunta i det hela, särskilt efter att ha pratat med ett par naturfotografer som inte kunde tänka sig att Hellesø var en fuskare. Hur skulle man kunna bevisa att en hyllad naturfotograf bara pratade en massa strunt och att hans bilder inte kunde vara sanna? Jag tyckte att alla som var det minsta insatta i hur till exempel lodjur fungerar skulle inse att det här inte kunde vara sant, men det var ingen som ifrågasatte det. De tyckte bara att det var fantastiskt. Naturvårdsverket hade till och med utsett honom till Årets Naturfotograf 2010.
”Jag tyckte att alla som var det minsta insatta i hur till exempel lodjur fungerar skulle inse att det här inte kunde vara sant, men det var ingen som ifrågasatte det.”
– Jan Henricson
Jan Henricson diskuterade frågan med sina närmaste kollegor. Vad kunde göras? Alla var överens om att Terje Hellesø ljög om både sina lodjursmöten och om mårdhunden. En sa: ”Har inte lodjuret på den där bilden vinterpäls när det är sommar i bakgrunden? Varför inte skicka artikeln och bilderna till Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet, och fråga vad han tycker?”
”Drömbilden”
Sagt var snart gjort och den 26 augusti 2011 publicerade Gunnar Glöersen ett inlägg på Jägarbloggen på Svenska Jägareförbundets hemsida med rubriken ”Drömbilden!”
Där skrev han bland annat: ”Den här fotografen blir snabbt vän med alla skogens djur. Ett litet blink med ögonen räcker för att vargar, lodjur, harar och rävar skall få förtroende för honom. På mindre än ett år är han blivit kompis med 6 vilda lodjur, i Mullsjö! Sammanlagt 150 lodjursobservationer på 9 månader! Jag ligger i lä, jag som vistas mycket i naturen har bara sett lodjur ca 15 gånger i det vilda, på 52 år, trots att jag bor i lodjurstäta Värmland.”
Dammluckorna öppnades
Och nu blev det respons. Dammluckorna öppnades. Fyra dagar senare, den 30 augusti, skrev Gunnar Glöersen i ett nytt inlägg med rubriken ”Bildexplosion”:
”Jag tror att jag slagit nytt rekord i kommentarer för ett inlägg här på bloggen. Fotografi engagerar fler än vargjakten!”
”Oresonlig värdegrundskonflikt”
Han gjorde också reflektionen: ”Mitt inlägg handlar inte om vargpolitik eller lodjurstilldelningar eller vad Terje Hellesø tycker om vargjakt. Ändå speglar nästan alla kommentarer, både på min och hans blogg, vad man har för grundinställning till rovdjur. Lite förenklat står brukarna återigen mot betraktarna!
Vad är det som gör att inte den som är mot jakt på till exempel lodjur inte ens kan tänka sig att Hellesøs bilder skulle kunna vara fejk? De ser inget konstigt alls, vare sig i texter eller i bilder. Vad är det som gör att de som vill ha jakt på lodjur, nästan unisont ser fusk och mygel i allt? Är vi så otroligt selektiva i vårt sätt att se på världen att vi inte har förmågan att se förbi våra egna värderingar. Det naturliga vore väl att med öppet sinne bedöma bildernas äkthet.
Oavsett om det visar sig att jag får rätt eller fel till slut kommer bilden av en oresonlig värdegrundskonflikt att bli det bestående.”
Förnekade manipulation
Samma dag hade Gunnar Glöersen och Terje Hellesø diskuterat bilderna i Radio Jönköping. Terje Hellesø förnekade att bilderna skulle vara manipulerade. Under tiden hade bilderna börjat diskuteras på olika forum på nätet, bland annat på Flashback. Kommentarerna blev fler och fler. Många försvarade Terje Hellesø, många kritiserade honom och hävdade att han var en bluff. Tonen var hätsk.
Avslöjades
På fredagskvällen den 2 september avslöjade Flashback att naturfotografen manipulerat många av sina bilder. De kunde bevisa att han genom att klippa, också från andra fotografers bilder, ut djur i en bild, spegelvända det och montera in det i en annan bild kunnat skapa dramatiska bilder av lodjur, grävling och mårdhund. Med hjälp av bildbehandlingsprogrammet Photoshop hade bilderna fått sin konstnärliga prägel. Ett fusk som hade pågått i flera år.
Morgonen därefter, den 3 september, erkände Terje Hellesø.
Årets naturfotograf
Terje Hellesøs hade fram till den här dagen varit framgångsrik. Han hade av Naturvårdsverket utsetts till Årets naturfotograf, han hade en planerad utställning på Naturhistoriska riksmuseet och han skulle hålla föredrag om rovdjur i riksdagen.
Efter avslöjandet kände Gunnar Glöersen ingen segerglädje över att ha rätt. I en artikel i Svensk Jakt sa han:
– Nej, det gör jag inte. Jag tycker det är skönt att den här debatten är över och det är bra att sanningen kommer fram. Och jag tycker uppriktigt synd om Terje Hellesø som pressats så hårt av ett drev som det faktiskt var jag som satte igång.
”Är det verkligen så, att vad vi säger värderas utifrån att vi är jägare och ingenting annat?”
– Gunnar Glöersen
Gunnar Glöersen gjorde också ytterligare en reflektion:
– Jag är förvånad över att så många skickliga naturmänniskor, också naturfotografer, inte kunde se att det var något konstigt med bilderna. I stället kom diskussionen att vridas mot att jag var jägare och därmed emot rovdjur och att det var därför jag ville komma åt fotografen. Är det verkligen så, att vad vi säger värderas utifrån att vi är jägare och ingenting annat?
Se dokumentären
Dokumentären Terje – fotografen, lögnen och sanningen kan ses på SVT tisdagen den 1 december eller på SVT Play redan nu.
I filmen medverkar bland andra Jan Henricson från Svensk Jakt och Per-Arne Åhlén från Mårdhundprojektet.
Här kan du se dokumentären Terje – fotografen, lögnen och sanningen på SVT Play
Malou Kjellsson, Svensk Jakt
Terje Hellesø
är en norsk naturfotograf, född 1964 i Bergen. Sedan 1987 är han bosatt i Sverige. Terje Hellesø startade föreningen PhotoNatura och är också en av grundarna till Förenade Naturfotografer. Han var även initiativtagare till Mullsjö International Photo Festival och anlitades ofta som föredragshållare och höll fotokurser runt om i landet.
1987 blev Terje Hellesø Årets Naturfotograf i Norge och i maj 2011 utsågs han till Årets Naturfotograf 2010 av Naturvårdsverket.
Terje Hellesø var medlem i Naturfotograferna/N till 2011, då han lämnade föreningen.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.