Pär var misstänkt för jaktbrott i tre år – får 31.000 kronor i skadestånd av staten
PremiumPär Skogh satt häktad i 31 dagar våren 2017 misstänkt för illegal vargjakt. Tre år senare beslutade åklagaren att inte väcka åtal. Han begärde då ett skadestånd på 7,5 miljoner kronor för sitt lidande. Justitiekanslern, JK, betalar dock bara ut 31.000 kronor.
Som Svensk Jakt tidigare berättat i ett antal reportage, grep polisen flera personer misstänkta för illegal vargjakt våren 2017. Pär Skogh var den som satt längst anhållen och häktad. Han fick sina jaktvapen beslagtagna under flera år och sin telefon avlyssnad.
Pär friades från misstänkt illegal vargjakt – känner sig fortfarande utpekad av rättsväsendet
Dessutom avled hans pappa i en hjärtinfarkt under tiden Pär satt häktad. Han fick reda på att fadern avlidit först efter flera dagar. Detta eftersom Pär var isolerad under häktestiden. Begravningen fick han åka till i sällskap med fyra poliser.
Vill ha upprättelse
Efter att kammaråklagare Åse Schoultz beslutat att lägga ner åtalet i februari 2020 har Pär försökt få upprättelse gentemot staten för den felaktiga och kränkande behandling som han anser sig ha blivit utsatt för.
Bland annat genom att yrka på skadestånd för lidande.
– Det spelar ingen roll vad man yrkar. Jag är medveten om att det finns en praxis men jag ville markera. Jag förstod att det skulle bli så här, säger Pär Skogh till Svensk Jakt.
Han fortsätter:
– Jag förstår att systemet fungerar så här, men jag tycker det är för jäkligt. Det var förväntat men det är som sagt ett åt helsike för lågt skadestånd.
Motivering
JK har beslutat att Pär Skogh får ersättning för lidande med 31.000 kronor, och knappt 30.000 kronor för förlorad arbetsförtjänst, samt ersättning för ombudskostnader med 1.755 kronor.
Totalt får han 62.648 kronor av staten. Dock får han skatta för ersättningen för förlorad arbetsförtjänst.
Så här motiverar JK sitt beslut att bara ge Pär Skogh 31.000 kronor:
”Den ersättning som sökanden har begärt överstiger det belopp som normalt betalas ut vid frihetsberövanden av jämförbar längd. Han har till stöd för anspråket åberopat bland annat att han är ostraffad, att ingripandet var oproportionerligt, utredningens längd, att hans far avled under tiden som han var frihetsberövad och att åklagaren uttalat sig olämpligt. Dessa omständigheter är inte sådana som bör föranleda en förhöjd ersättning för lidande. Ersättningen för lidande ska i stället motsvara vad som brukar lämnas vid frihetsberövanden av jämförbar längd och bestäms därför till 31 000 kr.”
Kan inte överklagas
JK:s beslut kan inte överklagas. Den som är missnöjd med ett beslut av JK kan dock väcka talan mot staten i allmän domstol.
Även de andra misstänkta som greps och anhölls har begärt skadestånd. I augusti tilldelades en av jägarna ett skadestånd om drygt 32.000 kronor, mot begärda 150.000 kronor, skriver helahälsingland.se.
En annan misstänkt begärde 500.000 kronor i skadestånd men får endast 18.512 kronor, varav 11.000 kronor för sitt lidande, enligt helahälsingland.se.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.