Länsstyrelsen i Norrbotten kräver att samebyar med älgjakt kontaktar ortsbojaktlag inför älgjakten, för att öka säkerheten. Ett beslut som inte uppskattas av samebyarna. Foto: Jan Henricson

Samebyar överklagar villkor för älgjakt

Premium

Länsstyrelsen i Norrbotten vill att samebyar i samband med älgjakt kontaktar ortsbojaktlagen. Det har fått Svenska samernas riksförbund, SSR, att rasa, och nu har länsstyrelsens beslut överklagats till Förvaltningsrätten.

Inför årets älgjakt beslutade länsstyrelsen i Norrbotten att samebyarna ska kontakta ortsbojaktlagen i samband med älgjakt. Enligt Nicklas Tuorda, handläggare av jaktfrågor vid länsstyrelsen, handlar det om säkerhet och att det av praktiska skäl är lättare att samebyn kontaktar det jaktlag som jagar på privat mark inom samebyns område.

 

Anses betungande

Men det har retat flera samebyar i Norrbotten som nu med hjälp av SSR överklagat länsstyrelsens beslut:

”Länsstyrelsen har bland annat villkor som innebär på ett för samebyarna betungande sätt genom att förelägga samebymedlemmar att kontakta berörda jaktlag i samband med jakt. Villkoret är för det andra ett administrativt betungande moment för samebyarna och som snarare medför oklarheter i fråga om den samiska jakträtten och under vilka förhållanden den får utövas enligt lag.”

 

Ingen ny regel

– Vi har haft de har reglerna i flertalet år. Samebyarnas rätt inskränks inte och villkoret är utformat på ett sådant sätt att det handlar om säkerhetsaspekten för att marken har en så kallad dubbelregistrering. Det handlar om att meddela och inte att någon har förtur före någon annan, säger Nicklas Tuorda.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev