De första frilevande vildsvin som fällts i Västerbotten. Skytt: Lage Furberg. Foto: Bernt Karlsson

Historisk vildsvinsdubblé i Västerbotten

Premium

De två vildsvin som varit synliga i Västra Skråmträsk utanför Skellefteå fälldes 30 juni. Skytt var byns älgjaktledare Lage Furberg. Det är första gången någon skjutit frilevande vildsvin i Västerbotten.

– Det var grannen Joel Salo som strax efter lunchtid ringde och berättade att vildsvinen höll till i hans jordgubbsodling, säger Lage som inte var sen att göra sig i ordning för jakt.
Med älgstudsare och skjutkäpp smög han in på vildsvinen och lyckades skjuta dubblé. Det var två, små årsgrisar i 25-kilosklassen, en av vardera könet.

Vildsvin i Västerbotten – fångades på bild av viltkamera

Det var dagen före midsommar som de två vildsvinen sågs första gången i Västra Skråmträsk. För att få visshet satte en jordbrukare i byn upp en viltkamera och lade ut litet foder. Redan på midsommardagen kunde kameran leverera ett fotoverifikat på grisarna. Jaktliga insatser har sedan gjorts men det tog nästan två veckor innan de kröntes med framgång.

Hur vildsvinen kommit till Västra Skråmträsk är alltjämt höljt i dunkel, men det finns misstankar om illegal utsättning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev