Numera finns det gråsäl även i Mälaren. Foto: Niklas Liljebäck

Säl i Mälaren – fiskare har ansökt om skyddsjakt

Premium

Svenska insjöfiskare har sökt skyddsjakt på gråsäl i Mälaren.

– Enligt de rapporter vi fått in var det så högt vattenflöde i våras så man öppnade alla slussar mellan Mälaren och Östersjön och då har sälarna tagit sig in. Vi tror att det kan röra sig om mellan fem och tio sälar.

Det säger Mats Ingemarsson, ordförande i SIC, Svenska insjöfiskares centralförbund som står bakom ansökan om skyddsjaktsäl.

I sin ansökan pekar man på den stora risken för skador på fiskbeståndet men fram för risken att sälen ger sig på fiskeredskapen.

 

Hotar gösen

För insjöfiskarna är det främst gösfisket som hotas av gråsälen i Mälaren.

– Gösen är MSC-certifierad och värdet av det småskaliga insjöfisket uppgår faktiskt till nästan 14 procent av Sveriges totala inkomst av fisket, säger Mats Ingemarsson.

Gråsälen, som vanligtvis finns i Östersjön, har inga problem att även vistas i Mälarens sötvatten.

– Det händer då och då att sälar tar sig förbi forsar och in i insjöar. För ett tag sedan hade vi en knubbsäl som tagit sig upp i Göta älv hela vägen upp till Trollhättan, berättar sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd vid Sveriges lantbruksuniversitet.

 

Vikaresäl

I Finland finns till och ett bestånd av vikaresäl som uteslutande lever i sötvatten i Saimasjön.

På grund av landhöjningen för 8.000 år sedan stängdes en vik av Östersjön av så det bildades en insjö där sälarna nu lever skilda från det övriga beståndet av vikaresäl i Östersjön.

– Att sälar går in i insjöar är annars ovanligt då dom som regel har svårt att komma förbi forsar. Men jag förstår att dom kan ställa till mycket oreda i insjöar som Mälaren där man har fasta redskap, säger Sven-Gunnar Lunneryd.

 

• Hur många sälar kan det då finns i Mälaren?

– Det svårt att säga men jag har fått in ständiga observationer från januari i år och hela tiden fram till nu, säger Henrik C Andersson, fiskevårdskonsulent vid länsstyrelsen i Stockholm.

De observationer som Henrik C Andersson bedömer som relativt säkra är två sälar i Riddarfjärden (vattnet mellan Södermalm och Kungsholmen i Stockholm), en vid Stallarholmen vid Mariefred och en vid Sigtunafjärden.

 

I Västmanland

Den skyddsjakt insjöfiskarna ansökt om gäller den del av Mälaren som ligger inom Västmanlands län.

Övriga berörda län är Uppsala-, Stockholms- och Södermanlands län, men eftersom dessa län även gränsar mot Östersjökusten där licensjakt får bedrivas har insjöfiskarna endast ansökt om skyddsjakt för Västmanland.

 

Hela Mälaren

Enligt vilthandläggare Nils Mårtenson på Naturvårdsverket kan det till nästa beslut om licensjakt på gråsäl även bli aktuellt att inkludera Västmanland i beslutet så att licensjakten i så fall skulle gälla hela Mälaren. I så fall skulle det gälla från 20 april nästa år.

– Men får vi skador på fiskeredskap får vi ta upp frågan om skyddsjakt igen. Men tills vidare har insjöfiskarna dragit tillbaka sin begäran i avvaktan på att vi får konkreta bevis på att säl har gett sig på redskapen, säger han.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev