Norska Miljödirektoratet slopar det obligatoriska skjutprovet för att få jaga storvilt för alla som sköt godkänt förra jaktsäsongen, för att minska smittspridningen under coronapandemin. Foto: Lars-Henrik Andersson

Slopat skjutprov för att minska smittspridning

I år slopar norska Miljödirektoratet det obligatoriska skjutprovet för att få jaga storvilt. Alla som under förra jaktsäsongen sköt godkänt får jaga även i år utan att avlägga nytt prov.

Det är NRK som rapporterar om beslutet, som berör cirka 80.000 norska jägare. Kravet på godkänt skjutprov gäller endast nya jägare, eller jägare som inte sköt godkänt under förra jaktsäsongen.

 

Coronasmittan påverkar

Det är den pågående coronapandemin som har fått Miljödirektoratet att lätta på reglerna, för att minska risken för smittspridning. För jaktskyttebanorna kan det bli ett kännbart ekonomiskt avbräck och det flaggas också för en ökad risk för skadeskjutningar om jägarna inte tränar och avlägger skjutprov.

”Jägarna är själva ansvariga för att kontrollera att vapnen är riktigt inskjutna med den ammunition som ska användas,” säger Knut Morten Vangen, chef för viltsektionen vid Miljödirektoratet till NRK.

 

Många arter

I Norge är det vanligtvis krav på skjutprov för att få möjlighet att jaga storvilt. Som storvilt räknas älg, kronhjort, dovhjort, vildren, rådjur, vildsvin, muflon, myskoxe, björn, varg, järv och lodjur.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev