Den femåriga förvaltningsplanen för varg har enligt Naturvårdsverkets utvärdering till stora delar uppnåtts. Foto: Mostphotos

Förvaltningsplanen för varg har varit framgångsrik

Premium

Målet var minst en invandrad varg som också har reproducerat sig under en femårsperiod. Nu konstaterar Naturvårdsverket att det under åren 2016–2020 har vandrat in åtta vargar från den finskryska populationen, och att tre av dem har hittat en partner och fått valpar.

Naturvårdsverket har utvärderat sin femårsplan för genetisk förstärkning av vargstammen. Den visar att delmålen i planen till stor del har uppnåtts.

Det övergripande målet var minst en invandrad varg som också förökat sig under femårsperioden, i en stam på minst 300 vargar i Skandinavien.

Det målet är uppfyllt, med råge.

Inventeringen visar: Vargstammen växer kraftigt

Framgångsrik förvaltning

I planen finns också delmål. Bland annat ska antalet vargar som vandrar in öka, inte minska, för att förbättra genetiken. Andra delmål är att minst två obesläktade vargar från den finsk-ryska stammen ska överleva och få valpar. Deras valpar ska dessutom i lika hög eller högre grad än skandinaviska valpar överleva och föröka sig.

Valparna överlevnad är enligt Naturvårdsverket för tidigt att bedöma, men i stort sett har förvaltningsplanen uppnåtts.

”Det är glädjande att merparten av delmålen i planen nu är uppfyllda. Det visar att vår förvaltningsstrategi fungerar,” säger Marcus Öhman, chef för viltförvaltningsenheten vid Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

 

Stora kostnader

Under perioden har 14,6 miljoner kronor betalats till Sametinget och länsstyrelser i berörda län för åtgärder kopplade till invandrade vargar.

Att flytta vargar från de norra delarna av Sverige till södra eller mellersta delen av landet anses som en nödåtgärd i enskilda fall. Under perioden har ingen varg flyttats.

Här finns en länk till utvärderingen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev