Jämtlands landshövding Jöran Hägglund har varit kritisk till förslaget om nya miniminivåer för järv, men nu verkar länsstyrelserna i norr vara överens om fördelningen mellan länen. Foto: Tina Stafrén (Jöran Hägglund) och Mostphotos (järv).

Länsstyrelser överens om nya miniminivåer för järv

Jämtland skulle få en kraftig ökning av antalet järvföryngringar. Landshövding Jöran Hägglund protesterade och nu blir ökningen inte så stor som Norra rovdjursförvaltningsområdet först föreslog.

Förhandlingarna om nya miniminivåer för järv utmynnade i att Jämtland inte fick så stor ökning som först var tänkt. Det rapporterar Sveriges Radio Jämtland.

Svensk Jakt har tidigare skrivit om Jämtlands protester mot förslaget om en ökad järvstam.

Norra rovdjursförvaltningsområdet där länen Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland ingår, tog i slutet av förra året fram förslag till nya miniminivåer vad gäller järv. Länsstyrelserna i norra förvaltningsområdet föreslog en omfördelning i andelen järvföryngringar. För Jämtlands del skulle det ha inneburit en miniminivå med 34 järvföryngringar ­– en ökning från nuvarande nivå på 23,5 föryngringar, medan både Norrbotten och Västerbotten föreslogs få en sänkning.

 

Pratat ihop sig

När ärendet kom upp på viltförvaltningsdelegationens bord i Jämtland sa en övervägande majoritet av ledamöterna nej till förslaget. Totalt handlar det om ett förslag som skulle innebära en sänkning från 93,5 föryngringar till 89 föryngringar inom norra förvaltningsområdet.

Att det blir en sänkning för norra förvaltningsområdet beror på att länsstyrelserna pratat ihop sig med mellersta förvaltningsområdet som föreslås få en ökning av miniminivån från 2,4 till 7 järvföryngringar.

 

Naturvårdsverket beslutar

Sedan årsskiftet har förhandlingar förts mellan länen om antalet järvföryngringar och hur dessa ska fördelas. Enligt Jöran Hägglund är man nu överens.

Till Sveriges Radio Jämtland säger han att ursprungsförslaget skulle ha inneburit 34 järvföryngringar för Jämtland men att det nu landar på 29 föryngringar, en sänkning med fem föryngringar. Dessa fem fördelas i stället ut på Norrbotten (2), Västerbotten (2) och Västernorrland (1), uppger Sveriges Radio Jämtland.

Det är Naturvårdsverket som slutligen beslutar om miniminivåerna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev