Matti Berg, ordförande i Girjas sameby, säger att man nu måste undersöka om försäljning av jakt- och fiskekort enbart till personer bosatta i Norrbotten, kan strida mot EU-rätten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Girjas försäljning av jaktkort till lokala jägare kan strida mot EU-rätten

Girjas sameby har efter domen i Högsta domstolen uttalat att försäljning av jakt- och fiskekort ska ske till lokalbefolkningen.
Något som Kommerskollegium nu har synpunkter på.

Det är Ekot som rapporterar att Kommerskollegium, Sveriges myndighet för utrikeshandel, kan komma att ha synpunkter på om försäljningen av jakt- och fiskekort på samebyns marker bara sker till jägare och fiskare bosatta i Norrbotten.

– Någon sådan möjlighet ser vi inte att Girjas kommer att ha så att om de väljer att upplåta jakträtt på sitt område då är de tvungna att tillämpa samma villkor oavsett nationalitet eller bosättningsort, säger Tomas Lindell, jurist på Kommerskollegium till Ekot.

Han menar att eftersom Girjas sameby säljer en tjänst, skulle det kunna strida mot EU-rätten vid en prövning.

 

Ingen försäljning ?

Matti Berg, ordförande för Girjas sameby säger till Ekot att samebyn nu kommer överväga om jakt överhuvudtaget ska upplåtas till utomstående.

– Men det vore jäkla trist med tanke på lokalbefolkningen och med tanke på det vi sagt. Det verkar väldigt konstigt men vi får väl titta på det där, säger Matti Berg till Ekot.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev