Vargjakten som genomfördes i de norska reviren Julussa och Osdalen anses i en ny dom som olaglig. Foto: Olle Olsson

Norsk vargjakt förklaras olaglig

Premium

Jakten i de norska vargreviren Julussa och Osdalen var olaglig. Det konstateras i en dom i norska lagmansrätten i Borgarting. Domen kan förväntas påverka möjligheten till vargjakt i Norge.

Det är den norska delen av Världsnaturfonden, WWF, som har överklagat norska myndigheters beslut om vargjakt under 2017-2018. WWF stämde norska klimat- och miljödepartementet och förlorade först målet i Oslo tingsrätt.

I den högre instansen får däremot WWF rätt gentemot staten.

 

Anses bryta mot lagen

Delar av licensjakten i december 2017 var enligt lagmansrätten olaglig, liksom beslutet i februari 2018 om jakt i Julussa och Osdalen. Lagmansrättens dom innebär att licensjakten utanför etablerade revir i region fyra och fem, samt licensjakten i reviren Julussa och Osdalen, inte anses följa norsk lag.

Däremot anser inte lagmansrätten att det följande beslutet om jakt på tre återstående årsvalpar i samma revir ska anses som olaglig.

 

Får effekter

Domen förväntas påverka framtid beslut om vargjakt i Norge.

Norska staten, Utmarkskommunernas sammanslutning, Norskog, Norges skogsägarförbund och Norges Bondelag döms att tillsammans betala 670.000 norska kronor till WWF för rättegångskostnader.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev