”Följ rekommendationen så är blyproblemet löst”

De som äter mycket vilt har förhöjda blyhalter i blodet. Det är det preliminära resultatet från en undersökning utförd av Livsmedelsverket. Men problemet är enkelt att åtgärda.
Följer man Jägareförbundets rekommendation att skära rent ordentligt runt sårkanalerna och använda bondade kulor är en stor del av problemet löst, säger Emma Ankarberg-Halldin, toxikologriskhanterare på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket genomför kostundersökningaren Livsmaten med några års mellanrum. Det preliminära resultatet från fjolårets undersökning visar att många alla svenskar har en för hög blyhalt i blodet.

Det är konstaterat att de blodblyhalter som europeerna, och även svenskarna, har i allmänhet är denligger på den nivå som dent europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten säger kan ha effekter. Vi måste därför jobba på att Svenskarna måste sänka blyhalten i blodet, säger Emma Ankarberg-Halldin.

Enligt undersökningen har den som äter vilt fyra till sex gånger i veckan dubbelt så höga blyhalter än de som inte äter viltkött. Resultatet överensstämmer med flera tidigare studier gjorda av andra forskargrupper.

Men problemet är enkelt att åtgärda, enligt Emma Ankarberg-Halldin.

Följer man Jägareförbundets rekommendation att skära rent ordentligt runt sårkanalerna och använda bondade kulor är en stor del av problemet löst. Det beror på hur noggranna jägarna är, konstaterar hon.

Är det farligt att äta viltkött?

Nej det är det inte. Vi har ett problem med bly i alla livsmedel. Här har vi hittat en källa som är lätt att åtgärda. Många svenskar har förhöjda blodblyhalter och genom att följa Jägareförbundets rekommendationer är det enkelt att inte få i sig mer bly, säger Emma Ankarberg-Halldin.

Metalliskt bly tas inte upp av kroppen. Hur kan det då vara farligt?

När det kommer ner i magsäcken löser en viss del av blyet ut. Ungefär en tiondel av blyet vi äter löser ut och cirka en tiondel av det upplösta blyet tas sedan upp av kroppen. Men det är egentligen jättesvårt att säga hur stor del av blyet som tas upp, här behövs mer forskning. Säkert är dock att det tas upp, eftersom det går att mäta i blodet.

 

Lyd Jägareförbundets rekommendation

Hon poängterar vidare att blyrapporten inte följer någon agenda som skulle handla om att införa ett blyförbud i jaktammunition.

Livsmedelsverket har inget med ett blyförbud att göra. Många svenskar har förhöjda blodblyhalter. Vi måste sänka det och här ser vi en källa hos en grupp människor som exponeras för väldigt mycket bly och det är lätt att åtgärda för en gångs skull. Det är helt super. Lyd Jägareförbundets rekommendation, den är bra, konstaterar Emma Ankarberg-Halldin.

Halveringstiden för bly i blodet är 2040 dagar. Äter man väldigt mycket bly under en lång period går det in och lagras i skelettet.

Om man inte äter så mycket bly kommer blodblyhalten på sikt att sjunka. Det gör även skeletthalten, även om det tar längre tid. De som är känsliga är främst foster och spädbarn. Om mamman har låg blodblyhalt kommer barnet också att ha det. Bly är giftigt för hjärnan och hjärnans utvecklig. Det är därför råden riktas mot dem, säger Emma Ankarberg-Halldin.

 

Fakta bly från Livsmedelsverkets hemsida:

Blyförgiftning ger diffusa symtom som trötthet och dålig aptit. Bly skadar de röda blodkropparna och det kan leda till blodbrist.
Bly kan också skada nervsystemet. En allvarligare förgiftning kan medföra att man förlorar nervfunktionen i bland annat armarna, vilket kan leda till delvis förlamning. Foster och små barn som utsätts för större mängder bly kan drabbas av fördröjd utveckling, lägre IQ och beteendestörningar.

Mer information kan hittas på: www.slv.se/

Läs även:
Livsmedelsverket varnar för bly i viltfärs

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev