Hundägare oroar sig mest för olyckor

Varje år måste var tredje hund besöka en veterinär enligt Sveland Djurförsäkringars statistik. Nio av tio besök beror på sjukdom och endast var tionde på en olycka. Men svenska hundägare verkar underskatta risken för sjukdom och överskatta risken för olika sorters olyckor.

Trots att sjukdom ligger bakom 90 procent av hundarnas veterinärbesök oroar sig endast hälften av hundägarna för att deras hund ska bli sjuk, visar en undersökning som försäkringsbolaget Sveland låtit göra. Däremot oroar sig hundägarna för olika sorters olyckor som kan drabba hunden.
Oron är naturlig, det är bara att gå till sig själv som djurägare. Samtidigt ser vår skadestatistik betydligt mer positiv ut när det kommer till olyckor. Det verkar som att många hundägare skulle kunna oroa sig mindre för detta, säger skadechef Ursula LigeBerglund, i ett pressmeddelande.

Trafikolyckor
Ungefär hälften (52 procent) av hundägarna oroar sig över sjukdom, som står för hela 90 procent av skadorna. Trafikolyckor är något som drygt var fjärde husse och matte (27 procent) oroar sig för, tätt följt av angrepp från andra hundar (22 procent).
Annat som oroar hundägare är att hunden ska äta något olämpligt (15 procent), att den ska vara olycklig (14 procent), att den ska bli stulen (13 procent) och angripen av andra djur (11 procent). Endast var tionde hundägare (10 procent) oroar sig inte för att någonting ska hända deras hund.

Jakthundar friskare
Det är dock en gammal sanning att jakthundar är friskare än genomsnittshunden men däremot mer olycksbenägna.
Det stämmer helt klart att jakthundar överlag är friskare, men såklart drabbas mer av olyckor i och med att de är ute och jobbar i skog och mark, bekräftar Ursula LigeBerglund.
Sveland delar inte in hundägarna i några kategorier, så vad jakthundsägarna eventuellt oroar sig för framgår inte av den här undersökningen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.