I Jämtland beviljas nästan alla ansökningar
PremiumI Jämtland säger länsstyrelsen ja till nästan alla ansökningar om skyddsjakt på varg.
Enligt länsstyrelsen beror det på en nära dialog med samebyarna.
Men hur det blir i framtiden, när Naturvårdsverket nu vill tillåta en vargföryngring i Jämtland, är osäkert.
I Jämtlands län säger länsstyrelsen ja till merparten av de skyddsjaktsansökningar på varg som lämnas in. Det är uteslutande samebyar som ansöker om skyddsjakt.
Emma Andersson är vilthandläggare vid länsstyrelsen i Jämtland:
– Man kan tycka att det ser skevt ut och att det borde vara lika många avslag som bifall. Men vi har en dialog hela tiden med berörda samebyar som vet att det inte är någon idé att lämna in en skyddsjaktsansökan om inte kriterierna för skyddsjakt är uppfyllda.
Allvarlig skada
Kriterierna handlar om att arten ska ha gynnsam bevarandestatus, skyddsjakten får inte allvarligt försvåra eller förhindra upprätthållande av gynnsam bevarandestatus. Det ska heller inte finnas någon annan lämplig lösning än skyddsjakt. Dessutom, för att en skyddsjakt ska beviljas krävs att det finns risk för att vargen orsakar allvarlig skada eller att den redan gjort det.
– Vi har som sagt en dialog hela tiden, när ansökan väl kommer in så har vi redan pratat om alla de här stegen och de kriterier som måste vara uppfyllda, säger Emma Andersson.
Hon berättar vidare att nästan alla skyddsjaktsbeslut överklagas.
– Domarna blir en vägledning för oss när vi nästa gång ska skriva ett skyddsjaktsbeslut. Det här är en dynamisk process.
Emma Andersson berättar vidare att länsstyrelsen även använder sig av Naturvårdsverkets vägledning i skyddsjaktsärenden.
– Varje situation unik och måste så bedömas.
Varg i Jämtland
I maj tog Naturvårdsverket beslut om nya miniminivåer för varg. I det beslutet, som gäller till 2024, fick Jämtland en vargföryngring, det vill säga tio individer.
Länsstyrelsen i Jämtland begärde då en omprövning av beslutet, men det avslogs. Nu har i stället Sametinget och Härjedalens kommun överklagat beslutet till domstol. Det är förvaltningsrätten i Stockholm som kommer ta ställning i frågan.
Anledningen till att Naturvårdsverket vill att Jämtland ska ha en vargföryngring hänger samman med riksdagens beslut att minska koncentrationen av varg där stammen är som tätast.
– Det är en svår bit att lösa. Vi valde att fördela ut miniminivåerna till både norra och södra rovdjursförvaltningsområdet för att minska trycket i mellersta området, säger vilthandläggare Mikael Wallén vid Naturvårdsverket.
Han fortsätter:
– Jämtland har ju haft vargföryngringar under lång tid. Naturvårdsverket vill inte skapa mer varg. Det vi föreslagit innebär att vi öppnar upp för ett nytt förvaltningsverktyg som kan göra det möjligt med licensjakt i framtiden. Vi hade inte så mycket val egentligen när vi skulle fördela 305 vargar. Mellersta förvaltningsområdet utökade sina miniminivåer och norra förvaltningsområdet ville inte ens sätta sig vid förhandlingsbordet. Det slutade med att södra tog en halv föryngring, mellersta utökade och norra förvaltningsområdet valde som sagt att inte ta någonting. Då fick vi sätta ner foten och då blev det en föryngring i Jämtland, säger Mikael Wallén.
Otydliga regelverk
Jämtlands landshövding Jöran Hägglund tycker att det råder otydlighet om vilken nivå vi ska ha på vargstammen i Sverige.
– Riksdagen har fattat ett beslut och Naturvårdsverket, baserat på forskningsresultat, har fattat ett annat beslut, säger Jöran Hägglund.
För ett par år sedan skrev regeringen att det är viktigt att arbetet med en toleransnivå för rovdjursskador på högst tio procent av samebyarnas renar fortsätter, samt att skador som har orsakats av rovdjur förebyggs och kompenseras.
– Samebyarna i vårt län ligger på skadenivåer på 20–35 procent, det är långt ifrån målet med tio procent, säger Jöran Hägglund.
Omöjlig situation
Viltförvaltningsdelegationen i Jämtland konstaterar att eftersom skadorna för rennäringen orsakade av rovdjur är högre än målet är det inte möjligt med en vargföryngring.
I begärna om omprövning av Naturvårdsverkets beslut var länsstyrelsen i Jämtland ännu tydligare:
”De tre samebyarna som främst berörs av beslutet är Tåssåsen, Handölsdalen och Mittådalen, som inom kort kommer att skriva avtal om ordinarie renbete inom det område som berörs av två dokumenterade vargföryngringar på gränsen mellan Gävleborg och Jämtlands län. Avtalen innebär att området blir renskötselområde. Länsstyrelsen anser att det inte finns någon möjlighet att kombinera renskötsel och varg i samma område.”
Läs mer
Samtliga artiklar i Svensk Jakts granskning av skyddsjakt på varg
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.