Två provledare i Norrbotten har dömts för att de sålt jägarbevis utan att genomföra vare sig teori- eller skjutprov. Bilden är från en normal övning i Jägarskolan, och personerna på bilden har inte med den aktuella händelsen att göra. Foto: Jan Henricson

Mutdomen: Vad gör Jägareförbundet?

Premium

I går kom domen i den uppmärksammade muthärvan där provledare sålt jägarbevis till personer som inte genomfört något prov.
Tingsrätten ser allvarligt på händelsen och menar att den medfört betydande skadeverkningar för allmänhetens förtroende.
Det är jägarorganisationerna som utbildar nya provledare.

Det handlar om ett fyrtiotal personer som köpt jägarbevis utan att behöva erlägga något prov, det vill säga de har varken behövt göra något skytteprov och ingen har bedömt om de kan hantera ett vapen på ett säkert sätt.

Det är provbanorna, oftast en jaktskytteklubb, som föreslår en eller två personer att fungera som provledare vid skjutbanan.

Fängelse i 1,5 år för huvudmannen i muthärvan

Jägarexamensgruppen i varje län, oftast länsföreningen, tar då ställning till om det behövs fler provledare. Om gruppen säger ja utbildas de nya provledarna av Jägareförbundet och får ett förordnande av polisen, som innan dess gör en registerkoll för att se om den tänkta provledaren är dömd för något brott.

Med andra ord är det Jägareförbundet som ska utbilda provledarna men förbundet ska även utreda eventuella klagomål mot provledarens sätt att fullgöra sina arbetsuppgifter.

 

Kan den här domen skada Jägareförbundet på något sätt?

Henrik Falk, Jägareförbundet.

– Svårt att säga. Det skulle den väl kunna göra i somligas ögon. Med tanke på alla de som under åren tagit jägarexamen så är det i sammanhanget få jägarskoleelever det handlar om, säger Henrik Falk, jaktvårdskonsulent och ansvarig för jägarexamen på Jägareförbundet.

Han tycker det är bra att tingsrätten gjort en tydlig markering att samhället ser allvarligt på det inträffade.

– Sedan får vi väl se om domen överklagas, tillägger Henrik Falk.

Han berättar att dagens system med provledare bygger mycket på förtroende och att Jägareförbundet har svårt att ha synpunkter på de personer som provbanorna föreslår.

– Det finns ju vissa grundkrav på den som ska bli provledare och det framgår av Naturvårdsverkets anvisningar. Där står bland annat att provledaren ska vara känd som en kunnig och omdömesgill jägare med bred jakterfarenhet. När vi utbildat provledaren skickas ansökan om förordnandet till polisen, säger Henrik Falk.

 

Finns det anledning att se över systemet med anledning av det inträffade?

– Vi har inte diskuterat några detaljer men det finns säkert anledning för oss att i början av nästa år diskutera det som hänt. När jag ska ha provledarutbildning i Jägareförbundets Region Mitt under våren kommer jag ta upp det här fallet. Det ger en anledning att ännu mer betona allvaret i uppdraget; att det är provledaren som avgör om en person klarar av att hantera ett vapen, säger Henrik Falk.

Fallet i Norrbotten med provledare som tagit betalt för att skriva ut jägarbevis utan att eleven gjort något prov innebär att det nu finns ett antal nyblivna jägare som fått vapenlicens utan att först behövt bevisa att den kan hantera ett vapen.

– Så är det. Det är inte alls bra att det finns jägare som inte är prövade, säger Henrik Falk.

 

Vapenlicens kan återkallas

Totalt handlar det om fyrtiotal personer som misstänks ha mutat sig till ett jägarexamensbevis. Enligt chefsåklagare Alf Johansson har några av dem även hunnit få vapenlicens.

En del av de som har betalat för sina jägarbevis har gått med på ett strafföreläggande, andra har polisen ännu inte hunnit utreda och i några fall pågår förundersökning.

Frågan är nu vad som händer med de personer som mutat sig till ett jägarbevis och fått vapenlicens. Kommer det att återkallas?

– Det är en fråga för polisen, konstaterar Alf Johansson.

– Det enda rimliga är att de blir av med sina vapen, anser Henrik Falk.

 

 

Så går det till att bli provledare:

En provbana som har en jägarorganisations uppdrag att genomföra prov för jägarexamen föreslår ett antal personer som bedöms uppfylla kraven för provledare. De uttagna personerna ska sedan genom jägarorganisationernas försorg få utbildning i jägarexamens organisation och administrativa rutiner, provledarens roll och ansvar och provens genomförande och bedömning.

De ska också tjänstgöra tillsammans med en erfaren provledare vid minst två teoretiska provtillfällen och tjugo praktiska delprov (hagelgevärsprov, grundprov/kulgevär, högviltprov/kulgevär).

När utbildningen är klar anmäler jägarorganisationen de uttagna för förordnande till polismyndigheten i det område där respektive provledare i huvudsak ska vara verksam. Polisen gör en registerslagning på varje anmäld person. Om det då inte finns något hinder för förordnandet utfärdar polisen en förordnandehandling. Om det blir aktuellt med avslag meddelar polisen den föreslagna provledaren och jägarorganisationen. Ett förordnande som provledare gäller för viss tid.

Det är provledaren som ska avgöra om jägarskoleeleven uppnår de krav som ställts så att den nye jägaren senare kan ansöka om innehav för ett eget jaktvapen.

Provledaren ska bedöma alla elever utifrån de föreskrifter som fastställts och den provledarhandbok som utfärdats av Naturvårdsverket, Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund.

Källa: Naturvårdsverkets Handbok för provledare vid jägarexamen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev