Startar upprop mot sexism inom jägarkåren
I samband med att älgjakten i måndags drog igång i hela landet startades även ett metoo-upprop av jägare. Jägareförbundet välkomnar uppropet.
Uppropet kallar sig ”Vi gör patron ur” och finns att följa på Instagram. På Instagramkontot publiceras olika berättelser från jägarkvinnor som utsatts för kränkande handlingar och sexuella trakasserier.
Svenska Jägareförbundets tycker att det är bra att frågan lyfts till ytan.
– För förbundet är det självklart att alla människor ska känna sig välkomna och respekterade. Vi har även en värdegrund som slår fast detta. Därför är det bra att man diskuterar dessa frågor, annars kommer vi aldrig åt problemen, säger förbundsordförande Torbjörn Larsson.
Det finns även berättelser som handlar om såväl förtroendevalda som chefer inom Jägareförbundet som enligt berättelserna kan ha utsatt jägarkvinnor för opassande kommentarer och kränkningar. Hur ser du på det?
– Tyvärr känner vi till att det har förekommit ett fåtal fall. Dessa ärenden har vi hanterat, när de kom till vår kännedom. Men självklart finns det saker som vi inte fått veta. Eftersom det finns ett så stort mörkertal vet vi inte hur stort problemet är. Men det hindrar oss inte från att vara tydligt med hur vi i Svenska Jägareförbundet ska bete oss mot både kvinnor och män. Vi ska visa människor respekt och behandla dem korrekt.
– Personligen blir jag illa berörd av det förekommer allt ifrån kränkande ord, till tafsanden och olämpliga kommentarer inom jägarleden. Hur svårt kan det vara att behandla människor med vanlig normal anständighet?
Hur agerar Jägareförbundet för att säkerställa att sexuella trakasserier inte ska förekomma inom förbundets verksamhet?
– Vi har en handlingsplan mot kränkande särbehandling som arbetades fram inom personalorganisation och som sedan spridits till förtroendemannaorganisationen. Denna jobbar organisationen med. Samtidigt behöver vi vara självkritiskt och inse att vi måste lägga mer tid på denna fråga. En annan sak vi arbetar aktivt med är vår värdegrund Öppenhet, Respekt och Ansvar. Någon tolerans eller förlåtande attityd mot att bryta mot värdegrunden, behandla människor illa eller begå lagbrott ska inte förekomma i förbundet.
Hur ska en jägarkvinna agera om hon ändå utsätts för sexuella trakasserier i någon av förbundets verksamheter?
– Sexuella trakasserier är en bred formulering som infattar så många olika händelser. Är händelsen så grov att den kan vara brottslig ska den polisanmälas direkt. Vill den drabbade anmäla eller få personligt stöd så ska man kontakta kretsordföranden eller länsordföranden. Sker det högre upp i organisationen är det förbundsordföranden som ska kontaktas. Inträffar saker inom personalorganisationen kan generalsekreteraren med chefer ge stöd eller agera. Oavsett hur liten händelsen är ska den hanteras. Kränkningar och sexuella trakasserier ska inte förkomma inom förbundet, säger Torbjörn Larsson.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.