Vargen fotograferad vid ett tidigare tillfälle. Foto: Privat

Avlivad varg var en mager tik

Premium

Det var en något mager vargtik som avlivades vid fredagens skyddsjakt strax intill Edsbyn.

– Vargen vägde 28,8 kilo och jag bedömer att hon var mager. Jag kände revbenen väl och hon var även benig över korsryggen och bröstbenet, säger Tony Eriksson, naturbevakare vid länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Men några skavanker kunde länsstyrelsen inte se vid sin besiktning av vargen. Det fanns till exempel inga tecken på skabb eller något annat som kan förklara vargtikens ovanligt oskygga beteende. Senare i veckan ska vargen skjutas till Statens veterinärmedicinska anstalt för en mer omfattande undersökning. Det är möjligt att man då kanske kan hitta någon förklaring till vargens beteende.

 

Blev kvar på plats

Själva skyddsjakten pågick mindre än ett dygn då vargen sköts tidigt på fredagskvällen. Detta efter tips från allmänheten.

– Vargen avlivades på en liten åker. Det var bra kulfång och den blev kvar på platsen. Det kunde inte ha gått bättre, säger Tony Eriksson.

– Lokalbefolkningen har varit otroligt hjälpsamma. Deras hjälp med lokalkännedom och kontaktnätverk var nyckel till att det gick så fort att avliva vargen. För det är inte frågan om någon jakt, det är avlivning det handlar om, fortsätter Tony Eriksson

Länsstyrelsen är också övertygad om att det verkligen var rätt varg som avlivades vid skyddsjakten.

– Vargen sköts mitt inne i det mycket begränsade skyddsjaktsområdet, säger Tony Eriksson.

 

Sedan i vintras

Samma varg har sannolikt befunnit sig i ett begränsat område runt Edsbyn sedan i vintras. Redan under snösäsongen spårades i alla fall regelbundet en ensam varg i samma område och när snön smälte undan har det regelbundet gjorts synobservationer på en ensam varg i området.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev