Vid en exkursion som projektet Vild och bortskämd arrangerade på Jägareförbundets Skedhult, diskuterar jägaren och viltvårdaren Stig Johansson lämpliga åtgärder med Magnus Strandberg, viltvårdare, och Annika Felton, viltforskare. I bakgrunden Tom Espgård från länsstyrelsen Skåne. Foto: Jan Henricson

Lyckad satsning på klövviltets foder

Projektet Vild och bortskämd är avslutat. Men filmer och utbildningsmaterial som producerats är fritt att använda för vem som helst som vill lär mer om att öka klövviltets naturliga foder och minska viltskadorna. Jaktvårdskonsulent Jesper Einarsson beskriver projektet som mycket framgångsrikt.

För två år sedan startade projektet Vild och bortskämd av en mängd intressenter – offentliga, organisationer och privata markägare. I projektet, som man kan säga har letts av länsstyrelsen i Skåne, har dessa samarbetat för att inspirera och sprida kunskap om hur man kan öka mängden naturligt viltfoder i landskapet.

– Målet är en balans mellan klövviltet och mängden foder. För att klara det och därigenom få viltstammar av hög kvalitet samtidigt som skadorna på skog och gröda minskar behöver alla goda krafter samarbeta, säger jaktvårdskonsulent Jesper Einarsson.

Jaktvårdskonsulent Jesper Einarsson beskriver projektet Vild och bortskämd som en succé. Foto: Jan Henricson

Bra respons

Jägareförbundet har alltså varit en av deltagarna i projektet. Andra organisationer är LRF Skåne, Naturskyddsföreningen och Jordägareförbundet. Högskolan i Halmstad, SLU Alnarp och Skogsstyrelsen är andra intressenter.

Mängden aktörer förklarar enligt Jesper Einarsson projektets framgångar.

– Vild och bortskämd har fått mycket bra respons från de som upptäckt och deltagit i projektet. Från att ha varit inriktat på Skåne spreds det till hela Götaland, och nu törs jag säga att satsningen har fått nationellt genomslag. Det hade inte gått om inte så många hade samverkat och dragit åt samma håll.

 

Lever kvar

Under projektets gång har många seminarier och exkursioner hållits med markägare, skogsbolag, jägare och myndigheter, som en viktig del i verksamheten.

Utöver det har filmer, utbildningsmaterial och exkursionsunderlag producerats. Det finns också en poddcast samt en Facebooksida med inlägg om foderskapande åtgärder.

Och även om projektet nu har nått sitt slut finns materialet kvar att ladda hem för vem som helst som vill veta mer om hur man kan använda sig av till exempel skogsbilvägar och bryn för att producera viltfoder. Eller för att få ett underlag till hur man arrangerar en exkursion för intresserade jägare och markägare, för att ta ett exempel.

– Materialet är anpassat för både blivande och erfarna jägare. Markägare, skogliga tjänstemän, de som jobbar med jordbruk har också nytta av det vi tagit fram. Och det går att använda för både självstudier och utbildningar, säger Jesper Einarsson.

 

Möjlig fortsättning

Han menar att det är de mångas insatser som är nyckeln till framgång. Det finns ingen universallösning som i ett slag skapar mycket foder och får ner skadorna.

Jesper Einarsson. Foto: Jan Henricson

– I stället handlar det om att jägare och markägare, gärna tillsammans och helst överallt, arbetar för att öka fodertillgången. Mycket är både enkelt och billigt att utföra, säger Jesper Einarsson.

Och kanske kommer Vild och bortskämd att finnas kvar mer än som en kunskapsbank på Internet.

– Ja, det skissas på en fortsättning. Riktigt hur den ser ut vet jag inte, men det kan bli med en lite annan inriktning, säger Jesper Einarsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev