SVA i Uppsala. Här obduceras två näbbvalar som strandade på Västkusten i början av augusti. Foto: Lars-Henrik Andersson

Två av havens stora valar obduceras

Det är en riktigt tung uppgift. Två näbbvalar som strandade på Västkusten i början av augusti undersöks för närvarande på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och då krävs det rejäla tag.

Näbbvalar simmar normalt sett på djupt vatten långt från vår Västkust. Men ibland händer det att de strandar och i början av augusti dog två näbbvalar efter att de strandat.

Nu ska SVA försöka fastställa orsaken till strandningen, och i förlängningen vad som ledde till näbbvalarnas död.

 

Tung uppgift

Den uppgiften kräver både styrka och vinsch. Den större valen är 4,5 meter lång med en vikt på 826 kilo. Den mindre väger runt 720 kilo, men en längd på 4,24 meter.

– Vi har erfarenhet av att obducera mindre valdjur. Tumlare till exempel, men det här är mycket, mycket större. Tio gånger större än en tumlare. Så rent praktiskt med logistik är det svårare. Vi behöver vara flera personer, ha en kran för att lyfta dem, och hjälp för att få ut de inre organen, säger Aleksija Neimanis, viltpatolog och marinbiolog, i en kommentar på SVA:s webbsida.

 

Många frågor

SVA letar efter dödsorsak, eventuella sjukdomar och miljögifter. Patologerna tittar även på förekomst av sjukdomar eller sjukliga förändringar. Naturhistoriska riksmuseet finns med för att samla prover till sin miljöbank, undersöka eventuella miljögifter, ta genetikprover och annat.

En sammanställning av allt material kan ta flera veckor.

SVA har producerat en film från obduktionen som du kan se här,

Näbbval

Nordlig näbbval når vanligtvis en längd mellan 6 och 8 meter och blir ibland 9 meter eller nästan 10 meter lång. Hanar är något större än honor. De har ett stort avrundat huvud och en kort nos. Kroppsfärgen är hos unga individer brunaktig och hos vuxna djur gulaktig till grå. Stjärtfenorna är korta och slutar i en spets. Den skäraformiga ryggfenan sitter särskilt långt bakåt.

Födan består huvudsakligen av bläckfiskar. Ibland äter nordlig näbbval även fiskar, sjöstjärnor och sjögurkor. Jakten sker i djupa havsområden längre bort från kusterna med hjälp av ekolokalisering. När arten dyker kan den nå ett djup av 1.000 meter.

Nordlig näbbval är ett socialt djur med individer som lekar med varandra och som hoppar ofta.

Källa: Wikipedia

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev