Foto: Johnny Olsson

LRF-uttalande äventyrar gemensam handlingsplan om vildsvin

Lantbrukarnas rikförbund, LRF, hävdar att organisationen tillsammans med bland andra Svenska Jägareförbundet kommit överens om att tillåta jakt på vildsvinssuggor och ändra i förordningstext.
Påståendet kritiseras av Jägareförbundet.
– Förbundet tycker det är olyckligt och beklagligt att LRF agerar på detta sätt, säger förbundets generalsekreterare Bo Sköld.

Förra veckan hölls ett så kallat högnivåmöte mellan LRF, Jägareförbundet, Jägarnas riksförbund, Naturvårdsverket och Näringsdepartement. Under mötet lyftes idén om försöka nå samsyn kring en handlingsplan för vildsvin.

Men än är organisationerna inte i mål. Efter mötet gick företrädare för LRF ut i bland annat Land Lantbruk och hävdade att samtliga parter var överens om den problembeskrivning som LRF lagt på bordet. Dessutom påstår LRF att alla var överens om att tillåta jakt på vildsvinssuggor och ändra i förordningstext.

 

Villiga till samarbete

Det här får Jägareförbundets företrädare att gå i taket.

Bo Sköld. Foto: Madeleine Lewander

– Det är beklagligt att ett positivt initiativ försvåras av att LRF gör uttalanden, för vår räkning, som vi inte kan stå bakom, säger Bo Sköld till Jagareforbundet.se.

– Vi är villiga till att samarbeta för att förbättra vildsvinsförvaltningen och minska skadorna på grödor. Vi delar synen om att det lokalt finns en stor skadeproblematik kopplat till vildsvin, fortsätter han.

 

”Bättre sätt att samarbeta”

I intervjun säger Bo Sköld vidare att Jägareförbundet delar uppfattningen att en av de viktigaste åtgärderna för att nu öka avskjutningen är att få till en småskalig försäljning av vildsvinskött, gratis eller subventionerade trikinprover och cesiumtester. Men i andra delar har organisationerna skilda uppfattningar, till exempel att ändra i jaktförordningen för att få skjuta vildvinssuggor.

– Jag hoppas att vi hittar ett bättre sätt att hantera samarbetet så att vi kan påbörja arbetet med en gemensam handlingsplan vildsvin, säger Bo Sköld.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev