Det är inte alltid länsstyrelsens beslut om skyddsjakt baseras på naturbevakarnas iakttagelser. Foto: Lars-Henrik Andersson

Naturbevakare inte alltid på plats

I en del fall tar länsstyrelserna beslut om skyddsjakt på björn utan att naturbevakare varit på plats. Cirka hälften av länsstyrelsens beslut i Norrbotten om skyddsjakt är baserade på den dokumentation som samebyn självt gjort och skickat in.

När det kommer in en ansökan om skyddsjakt på björn kan länsstyrelsen ta beslut baserad på den information som lämnas av samebyn. Det handlar om bland annat fotodokumentation av björnens spår när den jagar ren.
– Vi håller nu på att sammanställa statistiken och har en del efterarbeten. Jag tror dock naturbevakarna varit ute på relativt många av ärendena. Sedan gör vi alltid en skottplatsbesiktning, säger Britta Wännström, chef för naturmiljöenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten.

 

Fler ansökningar

Enligt Anna Danell, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten, har 25 ärenden hanterats i år.
– I fjol var antalet ärenden 24 varav två gällde förlängning så skillnaden är ganska marginell. Antalet fällda björnar i fjol var 14 och i år 16, säger hon och fortsätter:
– Det är alltid svårt att spekulera i varför det varit några fler ansökningar i år. En viktig faktor i att kunna spåra och dokumentera björn på kalvningsland är snötäcket. Det räcker med att det ser annorlunda ut ett år så försvåras arbetet med att spåra björn eller dokumentera skador och då har vi inte något underlag för att bevilja skyddsjakter. Det innebär dock inte att skadebilden är borta.

 

Årliga variationer

I Västerbotten har det fällts 11 björnar i vår. Förra året fälldes fyra.
– Jag tror inte att det har varit en ovanligt svår vår för samebyarna vad gäller björnförekomsten. Det är årliga fluktuationer för antalet björnar fällda på skyddsjakt och generellt kan man säga att ju senare vår, ju fler björnar fälls på skyddsjakt. Det kom en hel del snö sent på säsongen och det föranledde några extra skyddsjakter. Vajorna vill hellre kalva på barmark och det kan till exempel ha resulterat i att de stannade lite längre i de fjällnära skogarna, säger Linda Backlund, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Västerbotten.

 

Vill inte störa

Hon berättar att länsstyrelsens naturbevakare normalt sett alltid gör en dokumentation av innan beslut fattas.
– Men de här senare fallen som handlat om björnar mitt bland kalvande vajor, och mycket dåligt snöföre, då har vi faktiskt nöjt oss med samebyns dokumentation för att inte behöva köra runt bland renarna och störa i onödan. Då blir själva dokumentationen i samband med jakten, som oftast genomförs med hjälp av helikopter då även länsstyrelsens personal är närvarande eller när djuret ifråga är fällt och vi åker dit för besiktning, säger Linda Backlund.

Fällda björnar under skyddsjakt 2019

Så många björnar har fällts under skyddsjakt hittills i år, fjolårets siffror i parentes:
Norrbotten: 16 (14)
Västernorrland: 0 (2)
Dalarna: 0 (0)
Jämtland: 9 (11)
Västerbotten: 11 (4)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev