Foto: Olle Olsson

Norsk vargstam sannolikt högre än målet

Den norska varginventeringen pågår mars ut, men fram till den 1 februari hade 93–99 vargar säkrats vid inventeringarna.

Ett relativt stort antal vargar har också identifierats med DNA-analys. Den 8 mars hade 87 vargar säkrats med hjälp av DNA i Norge.

– Det är självklart en stor chans att vi inte hittar DNA från samtliga vargindivider. Samtliga vargar, både de som registrerats med DNA och de som har spårats utan DNA, kommer att vara med i den slutgiltiga inventeringsrapporten, säger Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata, i ett pressmeddelande.

 

Överstor vargstam

Det här betyder att vargstammen i Norge sannolikt fortsatt är väsentligt högre än det beståndsmål som Stortinget beslutat om. Enligt beslutet ska det finnas fyra-sex årliga valpkullar födda i vargzonen, och valpkullar ska inte tillåtas utanför zonen.

Tidigare i år stoppade den norska regeringen med miljö- och klimatminister Ola Elvestuen, (V), i spetsen licensjakten på varg i två av tre utvalda revir, och den av roviltnämnderna beslutade licensjakten på 17 vargar blev istället jakt på tre djur. Beslutet väckte mycket stor vrede och uppskattningsvis 8.000 demonstranter protesterade i centrala Oslos gator mot den nedbantade vargjakten

 

16 revir

Vid förra säsongens varginventering hade Norge 10,5 familjegrupper av varg samt 5,5 revirmarkerande vargpar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev