Nya riktlinjer för lo- och vildsvinsfällor

Naturvårdsverket tar fram riktlinjer och konstruktionskrav för fällor för levandefångst av vildsvin och lodjur.

I arbetet ingår test av fångstredskap och där deltar åtta konstruktörer och tillverkare. Naturvårdsverket ser också över föreskrifterna för fällor för att reglera användningen bättre, skriver verket på sin hemsida.

Vildsvin är en ny art i Sverige när det gäller fångst. Det ställer nya krav på fångstredskapen. Vuxna vildsvin är stora djur och dessutom flocklevande. Det ska inte finnas risk att en fälla som slår igen skadar djur i flocken.

Den fälla som tidigare godkänts är en som använts på dispens i några år för att fånga vildsvin. Den heter Sinkabirum.

Om testverksamheten
I testerna ingår åtta företag och privatpersoner som ansökt om typgodkännande. Testverksamheten är genomförd liksom en remissomgång. Nu sammanställs remissvaren och därefter ska Naturvårdsverket ta ställning till om några fällor kan godkännas.

En referensgrupp deltog i förberedelserna till testet. Där har ingått representanter för jägarorganisationer, Lantbrukarnas riksförbund, Jordbruksverket, Rikspolisstyrelsen och Statens Veterinärmedicinska anstalt. Därefter har även en representant för Djurens rätt och en företrädare för konstruktörer/tillverkare av fångstredskap erbjudits att ingå.

Vittja fällorna ofta
Vildsvinsfällor måste kontrolleras ofta för att inte skapa onödigt lidande. Vildsvin är flockdjur med en sugga som ledare för flocken, som är aktiv mer eller mindre dygnet om.

Risken är att suggan fångas i fällan, men hennes diande ungar blir kvar utanför.
Den här risken är störst under den viktigaste föryngringstiden för vildsvin, från 1 april till 1 augusti. Därför överväger Naturvårdsverket att reglera användningen av fällor för jakt denna tid. En regeländring bör fortfarande göra det möjligt för jakträttshavaren att lösa akuta problem med vildsvin i ett område, anser Naturvårdsverket. Det är viktigt att fällan vittjas ofta då, påpekar verket i sitt pressmeddelande.

EU-direktiv på gång
Sverige har än så länge egna regler för typgodkännande av fångstredskap. Ett arbete pågår inom EU för att ta fram ett direktiv som reglerar typgodkännande och användning av fångstredskap inom unionen. Det gäller främst fångst av pälsdjur.

Det första förslaget avslogs av EU-parlamentet. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev