Sveaskog, Holmen och SCA ställer in den planerade skyddsjakten på älg i Västerbotten. Foto: Kenneth Johansson

Inställd skyddsjakt på älg

Skogsbolagen Sveaskog, Holmen och SCA ställer in den planerade skyddsjakten på älg i Västerbotten. För få beviljade älgar och omfattande krav i skyddsjaktbeslutet ligger bakom den inställda jakten.

Förra veckan kunde Svensk Jakt berätta om den skyddsjakt på älg som skogsbolagen fått tillstånd till. Målet var att skjuta 70 älgar på vinterståndorter i Västerbotten.

Länsstyrelsen beviljade skyddsjakt, men bara på 20 av de 70 älgar som bolagen ville skjuta, och reglerade även hur jakten skulle bedrivas.

 

Hårda krav

Nu väljer skogsbolagen självmant att avstå från skyddsjakten.

I ett mejl förklarar tre av bolagens företrädare, David Berglund, skogsvårdschef Sveaskog, Mattias Westerlund, regionchef Holmen och Birgitta Boström, skogsförvaltare SCA, varför man väljer att ställa in jakten.

– I svaret på vår ansökan om skyddsjakt begränsar länsstyrelsen antalet älgar från 70 till 20. De förutsättningar som är angivna i länsstyrelsens beslut gör att det blir svårt att genomföra skyddsjakten på ett tillfredställande sätt, skriver företrädarna.

 

Kan överklaga

Bolagen överväger nu att överklaga länsstyrelsens beslut. Ansökan om skyddsjakt var enligt skogsbolagen ett försök att nå godtagbara betesskador och en viltstam i balans i området.

– Vår vilja är att jakten ska bedrivas på hösten då förutsättningarna för att nå avskjutningsmålen är som bäst. Att bedriva skyddsjakt är en lokal krisåtgärd för att skydda skogliga värden och förhindra trafikolyckor med älg, skriver företrädarna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev