Drevertiken som dödades av varg under ett jaktprov öster om Molkom. hon hade typiska skador i nacke och strupe. Foto: privat

Bekräftar att varg dödade drever under jaktprov

Det var en varg som angrep och dödade en drevertik under ett jaktprov öster om Molkom på tisdagsmorgonen. Länsstyrelsens besiktningsman fann spår, typiska skador på hunden och en färsk vargskit på platsen.

Drevertiken hade tagit upp rådjur och drevet klingade glatt drygt 400 meter från hundägaren och den jaktprovsdomare som fanns med på provet. När tiken slutade driva och blev stilla på platsen började de misstänka att något hade hänt.

Lite senare fann de tiken död med typiska bettskador i nacke och hals, och vargspår runt den döda hunden.

Skadorna på drevertiken var direkt dödande. Foto: privat

Typiska skador

Liz Hansson vid länsstyrelsen i Värmland besiktigade hunden.

– Det var ett typiskt vargangrepp, inget tvivel om det. Jag noterade kraftiga bett i nacken och strupen, och senare fann vi även en vargskit som vi har skickat på dna-analys. Det kommer att ge svar på vilken varg som dödade hunden, säger Liz Hansson.

svensk Jakt har under många år listat alla vargdödade hundar. Drevertiken i Molkom är den första hunden under 2019 som dödas av varg. Under 2018 noterades en kraftig nedgång i antalet vargdödade hundar. Om det var en tillfällig minskning återstår att se.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev