Våm och tarmar i en vägkant. En älgjakt i Västerbotten har polisanmälts efter misstankar om jaktbrott, där skoter kan ha använts under jakten. Foto: privat

Polisanmäler efter misstankar om jakt från skoter

En älgjakt i Västerbotten har polisanmälts som misstänkt jaktbrott. Enligt anmälan har motorfordon, i det här fallet skoter, använts under jakten. Dessutom har älgarna passats i vägkanten där vom och tarmar lämnats kvar som en fara för trafiken.

Det var under måndagen som privatpersoner i byn Falträsk norr om Lycksele upptäckte resterna av passade älgar längs en väg nära byn.

Åsa Holmgren, ordförande i Lycksele jaktvårdskrets, kontaktades av en arg och upprörd medlem.

– Magsäck och tarmar från två älgar låg i vägkanten, och det fanns skoterspår men inga skidspår eller fotspår i området. 70–80 meter från vägen fanns slaktplatser efter ytterligare fyra älgar. Jag rekommenderade den som kontaktade mig att göra en polisanmälan, säger Åsa Holmgren.

 

Avlysningsjakt

Jakten har genomförts på ett jaktområde på Sveaskog marker. Under januari samlas vandringsälgar i tallungskogar, och nu pågår avlysningsjakt för att fylla licensen innan jaktsäsongen avslutas.

Förra vintern var tonläget högt efter att älgjakt genomförts under januari månad, då i mycket djup snö och sträng kyla. Det var enligt Åsa Holmgren en extremt hård vinter som tillsammans med en omfattande jakt decimerat älgstammen. Effekterna under höstens jakt har varit tydliga.

– Kalvandelen har varit låg i år, och för inte länge sedan hade vi 40 procent kvar av tilldelningen att skjuta. Nu ska licensen fyllas utan en tanke på hur det drabbar älgstammen. Det här är inte jakt, det är en slakt och det är fullständigt oetiskt, säger Åsa Holmgren.

 

Utredning pågår

Polisen var på plats under tisdagen för att säkra spår och dokumentera händelsen där anmälaren hävdar att skoter har använts under jakten. Misstankarna om jaktbrott kan vara svåra att bevisa, men en liknande händelse ledde också till en polisanmälan under förra jaktsäsongen.

Jakten på älg i Västerbotten pågår fram till den sista januari, och Åsa Holmgren ifrågasätter med kraft etiken under jakten. Det ligger för närvarande 60 centimeter snö i det aktuella området, och under helgen var det över 30 minusgrader.

 

Allt annat än jakt

– Fanns det eftersökshundar och vem släpper en eftersökshund i sådan kyla? Hur kan man kalla det för jakt? De här älgarna samlas i klungor och rör sig så lite som möjligt för att spara på energin. Det här är faktiskt helt åt helvete och det handlar bara om skjuta ner älgstammen. Jag tycker att det är fullständigt oetiskt, säger Åsa Holmgren.

Hon hyser inte några större förhoppningar om att polisens ska lyckas styrka att skoter använts under jakten, men tycker ändå att det är viktigt att polisanmäla när det finns misstankar om jaktbrott.

– Vi kan inte bara sitta med armarna i kors. Det här drabbar oss alla, säger Åsa Holmgren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev