Varglänen tvingas prioritera reviren

Naturvårdsverket överväger redan nu att begränsa antalet revir som det får bedrivas jakt i under den kommande vintern. Foto: Olle Olsson

Naturvårdsverket överväger att begränsa antalet revir som ska omfattas av vinterns jakt. Det framgår av en skrivelse till länsstyrelserna i varglänen.
Antalet vargar som ska skjutas kan därmed komma att minskas.

Senast i dag måste varglänen svara på Naturvårdsverkets föreläggande. Bakgrunden till att varglänen nu måste prioritera i vilka revir jakt ska ske är de överklaganden som gjorts mot länsstyrelsernas beslut om vargjakt vintern 2016.
”Besluten omfattar totalt sju vargrevir. Ett av kriteriema för licensjakt efter varg är att den måste vara lämplig med hänsyn till stammamas storlek och sammansättning”, skriver Naturvårdsverket och hänvisar till art- och habitatdirektivet.
Enligt länsstyrelsernas beslut ska 46 vargar jagas i vinter i sju revir. Men Naturvårdsverket överväger redan nu, med hänvisning till de överklaganden som gjorts, att minska antalet vargar som får skjutas.

Begränsa antalet revir
Vidare står följande att läsa i föreläggandet till länsstyrelserna:
”Naturvårdsverket överväger med hänvisning till detta kriterium att begränsa antalet revir som omfattas av licensjakten. Mot bakgrund härav föreläggs samtliga länsstyrelser som har beslutat om licensjakt efter varg 2016 att inkomma med en gemensam prioritering (i fallande ordning, 1-7) över vilka vargrevir som är mest prioriterade för licensjakt.”

Intern prioritering
Naturvårdsverket skriver att man kommer att se den gemensamma prioriteringslistan även som en intem prioritering för de revir som rör Värmlands län.
Föreläggandet är ställt till länsstyrelsen i Värmlands län i egenskap av ordförande i mellersta förvaltningsområdet och dess samverkansråd. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev