Regeringen: Svenska jägare ska ha förtur till fjälljakten

Regeringen vill ändra i Rennäringsförordningens tredje paragraf. Foto: Kjell-Erik Moseid

Regeringen föreslår i en remiss att Rennäringsförordningen ska ändras så att upplåtelser av rätt till jakt på småvilt och handredskapsfiske på statens mark i fjällen i första hand ska göras till de jägare som bor i Sverige. 
Jägareförbundet gör tummen upp för förslaget!

Svensk Jakt har tidigare skrivit om regeringens planer, och på fredagen kom alltså regeringens remiss. Förutom förtur för svenska jägare föreslår regeringen även att ”den som inte är fast bosatt i Sverige, men är EES- eller EU-medborgare (de som omfattas av den fria rörligheten för kapital, etablering och tjänster) och har uppnått en närmare anknytning till Sverige likställs med den som är bosatt i Sverige.”

 

Jägareförbundet: Bättre ordning

Jägareförbundet gör tummen upp för att regeringen vill ändra Rennäringsförordningens tredje paragraf.
– Genom detta får vi en bättre ordning på fjälljakten, därför är vi mycket positiva, säger generalsekreterare Bo Sköld.
Remissförslaget innebär att Sverige får liknande regler för upplåtelse av jakt på statlig mark som finns i Norge, Finland och Danmark.
– Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har upprepade gånger sagt att han ska ändra reglerna. Nu när vi ser resultatet kan vi inte annat än att vara nöjda, konstaterar Bo Sköld.
Bo Sköld passar också på att lyfta fram alla i förbundet som arbetat med frågan, men förklarar också att detta är resultatet av att i stort sett hela jägarkåren varit eniga.
– Det är ett enormt gemensamt arbete av förbundet och jägarkollektivet som ligger bakom att regeringen förslår denna ändring. Detta är bra för de svenska jägarna och för jakten i fjällen.
– Nu ska vi gå igenom förslaget noga och skicka in ett remissvar. Därefter hoppas jag att det blir högsta prioritet på arbetet med föreskrifterna, tillämpningen för jakten. Det är viktigt att dessa blir bra, enkla och inte driver upp kostnaderna för att jaga, säger Bo Sköld.

 

Fakta

Efter remitteringen av promemorian kommer regeringen att ta del av remissinstansernas synpunkter och ta ställning. Förordningsändringen beräknas träda i kraft tidigast den 1 april 2016.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev