Fjälljakt för svenska jägare på remiss

Arkivbild: Kenneth Johansson

Regeringen skickar snart ut ett förslag på remiss om att fjälljakten på statens mark i första hand ska tillfalla de jägare som bor i Sverige.
Det uppger Claes Nordmark, politisk sakkunnig hos landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Det var 2007 som den dåvarande regeringen ändrade rennäringsförordningen. Kravet att vara fast bosatt i Sverige för att få lösa jaktkort på statens mark ovan odlingsgränsen slopades. Detta eftersom regeringen var rädd att detta skulle strida mot EU:s bestämmelser.
Nu är en återgång till reglerna som gällde före 2007 på väg att förverkligas. Men särskilt snabbt har det inte gått. I valrörelsen gjorde socialdemokraterna med Sven-Erik Bucht i spetsen stort nummer av att ändringen kunde göras nästa dag med ett penndrag.
I juni sade Bucht att ändringen var på gång. Och nu förklarar Claes Nordmark att regeringen inom kort har som avsikt att skicka en promemoria kring fjälljakten på remiss.
– Regeringen kommer sedan att ta ställning efter att ha tagit del av remissinstansernas synpunkter. Ambitionen är som tidigare sagt att jakten på statens mark i fjällen i första hand ska tillfalla de jägare som bor i Sverige, uppger Claes Nordmark.
En gissning är att det under våren kan börja utkristalliseras ett konkret beslut i frågan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev