Höga cesiumhalter i älgar

Älgar som har ett högt cesiumvärde brukar delas upp på väldigt många personer, så att var och en inte får så mycket kött från just den älgen, enligt miljöinspektör Catrin Mohlin. Foto: Jan Henricson

Efter nästan 30 år fortsätter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl att påverka cesiumhalterna i svenskt vilt.

Det radioaktiva ämnet cesium har en halveringstid på 30 år så det är förväntat att de radioaktiva effekterna av Tjernobylolyckan 1986 ska minska. I nordöstra Hälsingland är det främst Hornslandet som fortfarande kan ha älg med höga halter. Värst drabbat är Agön. Av nio fällda älgar på Agön i höst, ligger sju väldigt högt över gränsvärdet för det radioaktiva ämnet cesium, skriver Hela Hälsingland.
– Förra året var det en torr och varm sommar och ingen svamp på hösten. Men med den sommar vi har haft i år får vi en annan vegetation med mycket svamp. Vi ser ett samband med att sådana år blir det även höga värden i djuren, säger miljöinspektör Catrin Mohlin.
Många av jaktlagen på Hornslandet i Hudiksvalls kommun tar nu en paus och fortsätter jakten om ett par veckor, då cesiumvärdena har gått ner.
– Senare på hösten och vintern äter djuren annat och då får man andra värden, säger Catrin Mohlin till Hela Hälsingland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev