Ulf Berg rasar mot Naturvårdsverket

Ulf Berg (M). Foto: Riksdagen

Naturvårdsverkets vägledning inför vinterns vargjakt sågas av moderatpolitikern Ulf Berg. 
– Det är upprörande när våra statliga verk tycker det är viktigare att läsa något brev från EU-kommissionen än att lyssna på Sveriges riksdag. Det finns all anledning att se allvarligt på det, säger han.

Ulf Berg är jaktpolitisk talesperson för Moderaterna och han sitter även som ledamot i miljö- och jordbruksutskottet. Han är mycket frågande till att Naturvårdsverket väljer att runda Sveriges riksdag och tolkar ett brev från EU-kommissionen istället för att följa de folkvaldas beslut.
– Har man bekymmer med lagstiftningen är det en fråga mellan Sveriges regering och Bryssel.  Departementen ska hålla sig till de lagar och beslut vi fattat i Sveriges riksdag. Vargstammen har gynnsam bevarandestatus vid 270 vargar.  Sedan ska de jagas, dundrar Ulf Berg.

• Sysslar Naturvårdsverket numera med politik eller tror du att någon politiker har varit inne och dikterat villkoren för vinterns vargjakt?
– Jag har ingen aning, men det finns anledning att vara orolig. Jag hoppas ju naturligtvis att det inte är ministerstyre. Men om regeringen tycker att vi ska göra på annat sätt i rovdjurspolitiken får de lägga fram ett förslag till Sveriges riksdag. För vi har väl ändå demokrati i det här landet, säger Ulf Berg.
– Demokrati är förresten inte bara att gå till valurnorna och sedan kan man göra vad man vill. Det är viktigt att tjänstemän förhåller sig till de politiska beslut som finns. Jobbar man i politiskt styrda organisationer får man göra så som den beslutande majoriteten vill, även om man tycker fruktansvärt illa om själva beslutet, fortsätter han.

Ska förhålla sig till regering och riksdag
Naturvårdsverkets motivering om att kommissionen medgav en viss procentuell avskjutning av lodjur i Lettland ger han inte ett rött öre för.
– Naturvårdsverket behöver inte spekulera i vad som sker kring ett annat viltslag i Lettland. De har att förhålla sig till riksdagens och regeringens olika lagar, förordningar och beslut. 
Ulf Berg varnar för en utökad illegal jakt på varg. Och han menar att de som tror sig värna vargen genom att krama den allt hårdare borde ta sig en funderare.
– Jag ser två saker som händer just nu. I Gävleborg har vi vargar som springer inne på gårdsplaner och dödar hundar. På andra håll börjar det tystna, där löser de problematiken på ett annat sätt. Det är riktigt illa ur flera perspektiv. Inte minst för de som försöker försvara vargen blir det kontraproduktivt tror jag, man får en motsatt effekt på det här viset. 

Kräver ny myndighet
Ulf Berg ser bara en väg framåt i jaktfrågorna. Och det är att bilda en ny myndighet för ändamålet 
– Det här förstärker bara bilden av att vi måste ha en ny myndighet som hanterar jaktfrågorna. Jag hoppas att Jägareförbundet, som jag tyckte blev lite smått förtjusta i det ”nya Naturvårdsverket”, har lärt sig av misstaget och inser att en ny myndighet är den enda rätta vägen framåt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev