Vad gör Jägareförbundet i vapenfrågan?

"Jägareförbundet arbetar med vapenfrågan både politiskt och direkt mot polisen", säger Anders Grahn. Foto: Lars-Henrik Andersson

Kritiken mot polisens hanteringstider för vapenlicensansökningar har varit ett frekvent återkommande diskussionsämne bland jägarna. Hur arbetar Jägareförbundet för att förbättra situationen?

Anders GrahnAnders Grahn, som jobbar på Jägareförbundets avdelning för intressebevakning och juridik, är en av de tjänstemän som arbetar mest med frågan:
– Vi jobbar dels politiskt och dels direkt med polisen. Ett resultat av det är det regeringsuppdrag som polisen fått och som ska leda till konkreta förbättringar avseende handläggningstiderna.
Tillsammans med andra organisationer med intresse i frågan – olika skytteorganisationer – träffade Jägareförbundet förra veckan polisens rättschef och vapenansvariga inom myndigheten. Framför allt diskuterades problemen i Västra Götaland och polisens inställning där till enhandsvapen och målskytte. 
– Det är en fråga som främst påverkar de som vill ha enhandsvapen för jakt men om Västra Götalands modell, som har bland de längsta handläggningstiderna i landet, skulle sprida sig till andra polisregioner kommer det med stor sannolikhet skapa ännu längre handläggningstider, säger Anders Grahn.

21 distrikt blev 7 regioner
1 januari 2015 slogs de tidigare 21 polisdistrikten samman till en enda myndighet – Polismyndigheten – som i sin tur indelades i sju polisregioner: Nord, Mitt, Bergslagen, Stockholm, Väst, Öst och Syd. I region Väst ingår Västra Götalands län samt Halland.
– Vi är också utlovade ett möte med Rikspolischefen om handläggningstiderna i hela landet ur övriga aspekter som resurser och organisation med mera. Vi hoppas att det mötet blir av under november månad. Vi samverkar således med övriga organisationer, men även med handeln, för att sätta tryck på politiker och beslutsfattare. Vi ser även behov av en större översyn av ett flertal vapenfrågor och vi jobbar med den frågan, säger Anders Grahn.

Digitaliserad ansökning

Ola WälimaaJägareförbundets jurist Ola Wälimaa är också involverad i arbetet gentemot Polismyndigheten.

Kan jägarna förvänta sig några konkreta förbättringar hos polisen inom den närmaste tiden?
– I fredags gick polisen ut med en ny blankett och man jobbar med att ta fram ett digitaliserat ansökningsförfarande. Det finns ju ett uppdrag från regeringen att lösa problemet så vi uppfattar att polisen tar det på allvar. Men innan man tillsatt resurser och ändrat arbetssätt tar det tid så det sker inte över en natt dessvärre, säger Ola Wälimaa.
– Jag tror inte att vi ser en bättring generellt sett detta år, även om en utjämning sker för att kapa toppar – samtidigt som de snabba länen blir långsammare. Skulle inte polisen lösa detta inom den tidsram regeringen satt så kommer återigen röster att höjas för att byta myndighet. Så jag tror att de känner blåslampan och kommer att bättra sig, säger Ola Wälimaa.

Vart kan den som är missnöjd med polisens arbete i vapenfrågan vända sig? Kan den enskilde medborgaren göra något för att påverka? 
– Anmälan till Justitieombudsmannen är den väg som främst står till buds, men det kan bara leda till kritik. Man kan dock naturligtvis som enskild kontakta sina riksdagspolitiker och chefer inom polisen för att kräva bättring, säger Ola Wälimaa.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay