Ny nämnd avgör rovdjursjakt?

Vem ska ha sista ordet i vargjakten? En domstol eller en ny partsammansatt nämnd? Regeringen lutar åt det senare alternativet. Foto: Patrik Svedberg

En partsammansatt nämnd som leds av en domare kan komma att hantera överklagningar vad gäller jakt på rovdjur.
Det skriver altinget.se i dag.

För närvarande pågår en översyn av vem som bör ha sista ordet i vargjakten, det handlar om antingen en domstol eller en nyinrättad nämnd. Parallellt med denna översyn prövar Högsta förvaltningsdomstolen om de nuvarande reglerna med Naturvårdsverket som sista instans strider mot EU-rätten. 

Nämnd avgör?
Enligt altinget.se överväger regeringen om länsstyrelsernas beslut om skydds- och licensjakt på rovdjur i framtiden ska överklagas till en partssammansatt nämnd som leds av en domare.
Charlotta Riberdahl har fått i uppdrag av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) att senast den 30 september föreslå om en nämnd eller förvaltningsdomstol vore bästa instansen för att hantera invändningar mot jaktbeslut.

Rationell process
Enligt altinget.se innebär alternativet med förvaltningsdomstol att överklagandena inte ska ta vägen över Naturvårdsverket. Anledningen är att regeringen anser att processen bör rationaliseras och vill ”minska antalet besvärsinstanser”.
Oscar Alarik, jurist på Naturskyddsföreningen, är tveksam till idén om en nämnd ”med brett deltagande från partsintressenter”. 
Länsstyrelsens beslut om jakt på rovdjur kan i dag endast överklagas till Naturvårdsverket. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev