Hur får ett jaktvapen se ut?
Får ett jaktvapen se ut hur som helst? Varför säger polisen nej till vissa vapen och ja till andra? Varför ska Jägareförbundet ha synpunkter på vapnens utseende? Svensk Jakt blev nyfiken på dessa frågeställningar och kan konstatera att svaren inte är glasklara.
En jägare i Jämtland fick avslag på sin licensansökan för vapnet Accuracy International i kaliber .338 Lapua Magnum. För militärlikt vapen, ansåg polisen och Svenska Jägareförbundet. Även kammarrätten gjorde den bedömningen. Fallet orsakade debatt i Svensk Jakt och renderade i en rad frågeställningar.
Hösten 2013 ansökte jägaren i Jämtland om licens för ett kulgevär för jaktändamål. Polisen avslog licensansökan. Enligt Naturvårdsverket kan vapnet användas för jakt och uppfyller också kraven i föreskrifterna. Jägaren överklagade först polisens avslag till förvaltningsrätten som dock avslog överklagan. Ärendet gick vidare till kammarrätten som gick på polisens linje.
Enligt kammarrätten handlar frågan i det här fallet inte om ifall vapnet uppfyller föreskrifterna, utan om det är lämpligt för jakt enligt vapenlagen. Vidare konstaterar rätten att vapnet är tungt, har pistolgrepp, löstagbar kolv och kan avfyras utan stöd mot axeln.
Domen lyder: ”Svenska Jägareförbundet, polismyndigheten och Rikspolisstyrelsen är ense om att dessa egenskaper inte är jaktligt motiverade samt att de får anses militärliknande eller primärt endast motiveras av rent militära behov.”
Spektakulärt utseende
Kammarrätten anser alltså i domen att vapnet inte är lämpligt för jakt. Jägaren som ansökt om licens för vapnet menar att ett vapens utseende inte avgör om det är lämpligt för jakt eller inte.
Han anser att Jägare-förbundet i sitt yttrande inte använder sakskäl utan i stället använder känslomässiga skäl, som att vapnet skulle ha ett spektakulärt utseende.
Nils-Olov Gerdin, poliskommissarie, avslog jägarens licensansökan. Han menar att frågan landar i jaktetik.
– Frågan är om vi vill ha jägare som ser ut som om de kommit hem från en krigszon.
Polismyndigheterna väljer ibland att begära ett yttrande från Svenska Jägareförbundet i ärenden som i första hand rör tillstånd att inneha jaktvapen. Att polismyndigheterna bör kommunicera med Svenska Jägareförbundet framgår av Rikspolis-styrelsens föreskrifter och allmänna råd om vapenlagstiftningen.
I det aktuella fallet begärde polisen ett yttrande från Jägareförbundet.
Följer riktlinjerna
Ola Wälimaa, förbundsjurist, säger om yttrandet:
– Vi följer de riktlinjer som förbundsstyrelsen fastställt. Av dessa riktlinjer framgår klart och tydligt att det är vapnets konstruktionsprincip och utformning av kolven, som avgör huruvida ett vapen ska anses lämpligt för jakt eller inte, tillsammans med totalvikt och kaliber. Exempelvis kan samtliga vapen med vik- eller fällbara kolvar samt kolvar av teleskopisk typ anses olämpliga.
– Det gäller även kolvar med rena pistolgrepp som möjliggör att vapnet kan avfyras utan att stödjas mot axeln och kolvar som omsluter pipan för montering av diverse tillbehör som lampor och lasersikten, säg-er Ola Wälimaa och fortsätter:
– Accuracy International AXserien har en fällbar kolv med ett rent pistolgrepp samtidigt som kolven omsluter pipan och har ett antal olika monteringsmöjligheter. Dessa funktioner är inte rent jaktligt motiverade. Svenska Jägareförbundet anser därför inte att det aktuella vapnet är lämpligt för jakt.
Ola Wälimaa påpekar att förbundet inte är emot jaktligt motiverade funktionella tillbehör. Material och färgsättning ska inte påverka bedömningen om huruvida ett vapen ska anses lämpligt eller inte. Benstöd, rekylbroms, ljuddämpare, syntetkolv, mörk färg eller kamouflagemönster medför heller inte att ett vapen anses olämpligt.
Svår gränsdragning
Nils-Olov Gerdin menar att gränsdragningen kan vara svår ibland.
– Visst blir det lite av tycke och smak i en sådan här fråga eftersom det handlar om en bedömning, säger han.
Han menar också att frågan landar i vilka signaler jägarna skickar till de som inte jagar.
– Det finns hur många aspekter som helst men någonstans måste man dra gränsen. Samtidigt har en del jaktvapen och kikarsikten militärt ursprung.
– Men en vanlig människa tycker nog att Accuracy International modell AX .338 ser ut som ett krigsvapen. Jägarna behöver ägna sig åt självrannsakan. Frågan är om det är så viktigt att ha de här bössorna. Varför inte nöja sig med en vanlig bössa? Jakten är en helhet, säger Nils-Olov Gerdin – som också är jägare.
Han berättar att han ser ett ökat intresse för specialvapen och militärliknande vapen bland framför allt yngre jägare.
Men det finns de som är starkt emot begränsningarna och Jägareförbundets vapenpolicy.
Leif Häggström, Fotskäl, som skriver på bloggen Älgflugornas herre, menar att Jägareförbundets vapenpolicy är otidsenlig.
– Det känns som om Jägareförbundet bara fokuserar på nackdelar i vapenpolicyn.
Objektiva kriterier
Leif Häggström säger att han vill att man så långt det är möjligt kommer bort från subjektiva bedömningar.
– En policy bör vila på -objektiva kriterier, till exempel magasin-kapacitet och antal skott i halv-automatiska vapen. Pistolgrepp eller inte är i och för sig ett objektivt kriterium men man biter sig själv i svansen genom att förbjuda pistolgreppet. Det finns fördelar med pistolgrepp.
Varken vikbar kolv eller pistolgrepp är licenspliktiga delar, vilket gör att en jägare själv kan bygga ett vapen med dessa egenskaper.
”Lite dubbelmoral”
– Det blir därför lite dubbelmoral att man förbjuder att göra på det ena sättet men det är fullt möjligt att göra på ett annat sätt, säger Leif Häggström och fortsätter:
– ”Militärt prickskyttevapen” kan snart vara en gammal Sako eller Husqvarna, när fel personer får bedöma det. De flesta vapen vi använder har konstruktioner som är av militärt ursprung, vilket gör att detta inte automatiskt kan diskvalificera ett vapen för jaktsyfte. Kolvens utformning påverkar inte ett vapens farlighet.
Utdrag ur Svenska Jägareförbundets vapenpolicy, antagen av förbunds-styrelsen:
”I Svenska Jägare-förbundets arbete ingår att verka för att jakt utövas med iakttagande av höga etiska normer och -därmed -accepteras och ses som en naturlig företeelse i det svenska samhället. Förutsättningarna för att bevara våra jakttradition-er minskar om jakt uppfattas negativt och allmänhetens syn på jakten och jägarna måste i detta sammanhang tillmätas stor betyd-else. Jaktutövningen bör därför så långt möjligt avdramatiseras och jakten bör bedrivas under accepterade former och med för olika jakt-ändamål lämpliga och konstruerade vapen.”
Vidare:
”Användandet av militära eller militärliknande skjutvapen, främst vissa hel- eller halv-automatiska kulgevär, samt andra i jaktsammanhang spektakulära skjutvapen såsom grovkalibriga enhandsvapen, kan anses bidra till att skapa en negativ bild av jakten och jägaren hos allmänheten och dessutom avsevärt minska möjligheterna att långsiktigt försvara det fullt ut berättigade kravet på att inneha vapen för jakt. Stor restriktivitet skall därför prägla yttranden i tillstånds-ärenden rörande sådana vapen.”
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.