Informerar om handel med skyddade arter

För svenska jägare med björn- eller lodjurstroféer som ska säljas, är det viktigt att ha ett giltigt CITES-intyg från Jordbruksverket. Foto: Olle Olsson

I morgon, tisdag, arrangerar Länsstyrelsen i Stockholm ett seminarium om illegal handel med skyddade arter.

– Vi tror att handel med föremål från hotade arter är ganska vanlig i Sverige, säger Britt Forsén, som hanterar ärenden kring hotade arter vid Länsstyrelsen i Stockholm.
För att skydda utrotningshotade växter och djur från jakt, insamling och försäljning finns internationella regler som begränsar handeln med känsliga arter. 175 länder, däribland samtliga EU-länder, har åtagit sig att följa bestämmelserna.
– Länsstyrelsen får in många anmälningar från allmänheten som har sett eller uppmärksammat föremål i annonser där de undrar över om det är lagligt att lägga ut dessa till försäljning. Det kan till exempel handla om föremål gjorda av elfenben, leopard- eller vargpälsar, uppstoppade fåglar och djur, säger Britt Forsén.

Okunskap
Vid sidan av ren kriminell verksamhet bedömer länsstyrelsen att en stor del av handeln uppstår på grund av okunskap hos säljarna. 
– Många gånger handlar det om föremål som personer på ett eller annat har fått i arv eller i gåva. Det är inget fel i att äga eller skänka bort föremål som kommer från hotade arter. Det som är förbjudet är att genom försäljning tjäna pengar på sådana föremål, säger Britt Forsén. 
Syftet med förbudet är bland annat att stävja illegal jakt.

Intyg
Länsstyrelsen bjuder nu in annonserings- och auktionsföretag, antikhandlare, second hand-affärer, körsnärer med flera för att informera om regelverket och för att ge tips och råd om hur de kan upptäcka föremål som kan vara förbjudna att sälja vidare.
För att lagligt kunna sälja föremål av hotade arter måste man ansöka om CITES-intyg från Jordbruksverket.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev