Drabbade skytten: ”Det här kommer hända fler gånger”

Christer Svensson tror inte på Normarks förklaring att den allvarliga skjutolyckan kunde ha inträffat med vilket vapen som helst.
– Jag vågar inte använda en Blaser R 93 i fortsättningen. Det här tror jag kommer att hända fler gånger, säger han.
Det var i juli förra sommaren som Christer Svenssons Blaser R 93 exploderade vid övningsskytte på skjutbanan i Eriknäsbo utanför Bollnäs. Ammunitionen han använde när den ödesdigra olyckan inträffade var Alaska från tillverkaren Norma. Kalibern var 30.06. Ammunitionen hade många år på nacken när han sköt de fyra sista patronerna i asken.
– Jag hade fyra patroner kvar. Jag sköt tre utan problem, när jag avfyrade en fjärde gång fick jag slutstycket i ansiktet, berättar Christer Svensson.
Sköt med repeterbössa
De första 16 skotten i Norma-asken sköt Christer Svensson många år tidigare, då med en repeterbössa. Därefter bytte han kaliber vid älgjakten och de fyra sista patronerna blev därför liggande i vapenskåpet. Men när han skaffade en Blaser i kaliber 30.06 ville han göra slut på den gamla ammunitionen.
– Jag hade haft Blasern i ett år när olyckan inträffade. Jag hade dessförinnan skjutit 500 skott med Lapuas FMJ åtta gram. Det här var första gången jag sköt med jaktammunition i min Blaser R 93.
Fanns det något innan som tydde på att det var fel på den här ammunitionen?
– Nej. I så fall skulle det här ha hänt tidigare, det är jag övertygad om. Men det är ju omöjligt att analysera ammunitionen eftersom det var det sista skottet i asken som exploderade.
Vad tror du orsakade olyckan?
– Jag tror att slagstiftet i bössan gått av eller var skadat på något vis. Och att bössan sedan inte var riktigt låst. Då for slagstiftet iväg när jag avfyrade och biten som var kvar av slagstiftet drog rätt in i tändhatten. Då small det och hylsan stack bakåt, säger Christer Svensson.
– Vad jag tänker är att innan slutstyckshuvudet gått i lås på en Blaser får man då några millimeters glapp innan det går i botten. Då blir slutstycket som en kula som går bakåt. Och den fart och kraft som bildas gör att slutstycket går bakåt och in i ansiktet på skytten. Det här hade inte kunnat hända med en vanlig rakrepeter, tror jag, fortsätter han.
Inget fel på vapnet
Den havererade Blaserstudsaren har undersökts av den opartiska institutionen DEVA-Institute. De skriver i ett pressmeddelande att ”slutsatsen blir alltså att experterna utesluter något fel på vapnet och även att något fel skulle ha begåtts vid handhavandet.
“Skadan på det inspekterade geväret var nästan otvivelaktigt en effekt av övertryck skapat av patronen i kombination med att hylsan brast”, skriver man i ett pressmeddelande.
Dessutom visar rapporten att slutstycket varit i en låst position när Blasern avfyrades.
Men det sistnämnda tror Christer Svensson alltså är fel.
– Jag är övertygad om att slagstiftet i Blasern gått av och slungades framåt och avfyrat patronen innan mekanismen låst slutstycket. Jag vågar inte skjuta fler gånger med en Blaser R 93.
Christer Svensson lider fortfarande av sviterna efter explosionen, trots att det nu snart gått nio månader sedan olyckan inträffade.
– Jag är glad att jag lever. Det var en djävulsk smäll och jag slungades bakåt. Jag har gått igenom mycket omfattande operationer och mår fortfarande pyton, säger Christer Svensson.
Fakta
Normark är svensk importör för Blaser.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.